Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Hamás masakruje lidi jako Islámský stát či Al-Káida, chce ničit západní svět, varuje Pojar

Autor: simao - 
8. října 2023
21:23

Úder teroristů z Hamásu na Izrael byl nečekaný v takovémto rozsahu i pro poradce premiéra pro národní bezpečnost a bývalého velvyslance v Izraeli Tomáše Pojara, který neděli večer okomentoval války s Hamásem pro ČT. Hamás přirovnal k Islámskému státu a Al-Káidě, upozornil, že jde o „totalitní islamistickou teroristickou organizaci“, která má za cíl nejen boj proti Izraeli, ale celému západnímu světu.

„Vzhledem k tomu, že Izrael válčí od svého založení, brání se, tak se dalo očekávat, že někdy nějaké překvapení přijde, ale že bych to očekával, to jsem samozřejmě neočekával. Neočekával jsem to teď a v takové míře,“ uvedl v ČT Tomáš Pojar, poradce premiéra pro národní bezpečnost a bývalý velvyslanec ČR v Izraeli.

Upozornil na, že Hamás jsou teroristé. „Já když slyším, že se mluví o hnutí Hamás a hnutí Hizballáh, to je jako o skautském hnutí a jiných hnutích. Hamás je teroristickou organizací, kterou uznáváme my, uznává ji takto EU. Mluvme o teroristech z Hamásu, nemluvme o radikálech a extremistech. Myslím, že teď to jasně dokázali tím, že masakrují civilisty, děti a starce, unášejí je do zajetí. Jasně ukázali, že jsou stejnou teroristickou organizací, jako Islámský stát nebo al-Káida,“ říká Pojar.

Objevily se spekulace o tom, zda se nyní pokusí Izrael Hamás zničit. „Hamás asi nejde teď úplně zničit, protože je to teroristická organizace populární – mimochodem populární i v Evropě, protože i tady máme mnoho hlasů, které se Hamásu zastávají (…) Jsou ochotni ničit celý a jakýkoliv západní svět, je to totalitní islamistická teroristická organizace,“ varoval Pojar.

Pojar: Útoky hrozí kdekoliv na světě

Mohutný útok na Izrael se stovkami mrtvých Izraelců a desítkami mrtvých cizinců, a také s mnoho unesenými, je nicméně pro Hamás a další teroristy úspěchem.

„Samozřejmě to radikálům vžene krev do žil a budou se snažit rozdmýchávat nepokoje na různých místech a to nejenom v Izraeli. Musíme se na to všichni připravovat, nejenom Izraelci. A musíme se patřičně podobným teroristickým hnutím bránit a být připraveni, že mohou zasáhnout v zásadě kdekoliv na světě,“ varoval Pojar.

Hamás se prostřednictvím cíleného zabíjení civilistů snaží šířit strach a svou propagandu, míní Pojar. „Cílené zabíjení civilistů jsme v těch posledních 48 hodinách viděli a nepochybně mu není konec,“ upozornil.

Brát ohled na civilisty je tam složité, míní Pojar

Od Izraele čeká masivní odvetu, která bude „likvidovat infrastrukturu nejenom té teroristické organizace, ale celé Gazy, které Hamás vládne“. „Izrael je ve válce s Gazou, s Gazou jako takovou. A takto to bude i vypadat. Izrael se bude snažit, aby to nebylo jenom další kolo, které se bude opakovat zase za rok, za dva, až si Hamás zamane a až zase dozbrojí. Jestli se to Izraeli podaří, to samozřejmě nevím, ale držím mu v tom palce,“ podotkl v ČT Pojar.

Upozornil na to, že celá teroristická infrastruktura Hamásu je přímo propojena s civilní infrastrukturou v Pásmu Gazy.

„Celá ta (teroristická) instrastruktura je přímo propojena s civilní, schovává se za tu civilní, je zakopána pod tu civilní. Brát ohledy je velmi složité. Izrael nepochybně nebude cíleně zabíjet civilisty, ale bez civilních obětí se taková obrana nedá dělat a konec konců Izrael vidí, že má stovky civilistů zabitých a takto to být dál nemůže. Izrael se bude primárně dívat na to, jakým způsobem může oslabit nebo ochromit teroristy z Hamásu nebo z islámského džihádu,“ uvedl Pojar. 

Vstoupí do války Hizballáh?

Co může situaci výrazně zkomplikovat, je případný vstup libannského Hizballáhu do války, který by znamenal výrazné rozšíření celého konfliktu. Dosavadní útoky Hizballáhu na hranicích s Izraelem zatím otevřením nové fronty dle Pojara nejsou.

„Jestli bude nová fronta otevřena, to naprosto záleží nikoliv na Hizballáhu, ale na Teheránu, tedy na íránském režimu, protože Írán je ten, který velí Hizballáhu přímo a podporuje Hamás,“ poznamenal Pojar.

I díky tomu však hrozí další eskalace konfliktu. „Tak, jak máme válku na východě po invazi Ruska na Ukrajinu, tak teď máme velmi napjatou situaci a zatím válku menšího rozsahu, která se ale může rozhořet na nedalekém Blízkém východě,“ dodal Pojar.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Útok terorisů z Hamásu na Izrael: Exploze a mrtví v izraelských ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 10. října 2023 15:33 )

EK nadále posílá stovky milionů eur Palestinské samosprávě (rodovým klanům), aniž by za to požadovali ukončení jejího programu „pay for slay“ (peníze za zabití) a ukončení nepřetržitého podněcování Palestinské samosprávy k násilí a k náboženské nesnášenlivosti. Program „pay for slay“ podněcuje k vraždění Židů a vyplácí za něj finanční odměny. Tato ideologie nadále zaplavuje palestinské univerzity a školy.

nadčasový MP ( 10. října 2023 15:28 )

Už tam patříte také, Rasputine! Doufám, že jste aspoň hlasoval proti vstupu do jámy lvové.

Ludmila Micikova ( 10. října 2023 07:18 )

Je to dlouhodobý vzájemný konflikt mezi Hamasem a Izraelem, ktery je krutý s velkými lidskymi ztrátami. Experti konstatuji, obsadit vojensky Gazu by byl obrovský masakr. Izrael není vnitropoliticky ve formě, musí zvazit jak postupovat, měla by to byt maximálně zesilena vojensko-policejní operace spojená s vyjednavanim a propuštěním rukojmi a podepsani smlouvy o ukončení konfliktu a teroristických útoku a potrestani teroristů. Vše pod dohledem
a garancí mezinárodních organizací.

RASPUTIN ( 10. října 2023 06:52 )

Opravdu argument hodný demokrata

RASPUTIN ( 9. října 2023 19:04 )

Nic takového islám nenařizuje, nenávist do vztahů vnášejí spíše ortodoxní židé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa