Kvůli obavám o bezpečnost po útoku radikálů z palestinského hnutí Hamás na Izrael a následné odvetě židovského státu letecké společnosti z celého světa zrušily už desítky letů do Izraele, nejinak tomu bylo i u řady letů mezi Prahou a Tel Avivem. „Evidovali jsme už v sobotu jeden zrušený přílet z Izraele, v neděli další tři odlety a jeden přílet. Situace se může měnit každou hodinu. Letiště Praha však žádným způsobem nezasahuje do rozhodnutí dopravců, je to vždy na každém dopravci, zda konkrétní let zruší, nebo ne,“ řekla Blesku v pondělí mluvčí pražského letiště Klára Divíšková. 

Kolem druhé odpoledne na Terminálu 1 pražského letiště přistála běžná linka Smartwings mířící z Tel Avivu. Jí přicestovala 25letá Eden Kirschner, která se narodila v Česku, ale už sedm let žije v Izraeli, a na niž na letišti čekala její maminka. Po příletu se dojatě objaly. „Bylo to tam šílené. Vzali děti, ženy, nikdo neví, kde jsou. Nejhorší, co jsem kdy zažila. Všichni moji kamarádi a ti, co tam jsou a nejsou v armádě, se snaží pomáhat. Mám tam ještě sestru s dětmi, kterou se sem teď budeme snažit dostat. Situace se tam zhoršila, ale snad by zítra mohly přiletět. Děkuji Česku za velkou podporu,“ uvedla Eden s tím, že její let původně několikrát zrušili. „Jsem ráda, že ji tu mám. Teď se budu snažit sem dostat i druhou dceru s dětmi. Mockrát děkujeme České republice za podporu,“ dodala její maminka.

Andrea přilétla z Tel Avivu v pondělí 9. října 2023.
Autor: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Z letadla v Praze vystoupila i 26letá Sabrine. „Jsem velmi vděčná, že se mi vůbec podařilo sehnat letadlo, protože spousta letů se ruší, je přeplněná atd. Je to šílené, byla jsem v Izraeli čtvrtým rokem a občas vídáme rakety, je to poměrně běžná věc. Tohle je ale přeci jen o něčem jiném. I když umře jen jediný člověk, je to obrovská tragédie pro celou zemi, když je to teď blízko tisíci, je to něco nepředstavitelného,“ řekla mladá žena Blesku.

Sabrine přicestovala 9. října 2023 do Prahy i Izraele.
Autor: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

„Skoro všichni známe někoho, kdo byl unesen nebo zabit nebo raněn, to je úplně příšerné. Můj blízký známý má kamaráda, který byl unesen. Mít tohle na vědomí je asi nejhorší. Je to obrovský šok, pro lidi je to trochu jako bojuj, nebo odleť. Tel Aviv je teď trochu jako město duchů, lidé se snaží žít normální život, alespoň dokud se neozvou sirény.

Oni jsou na to trochu zvyklí, ale tentokrát je to jiné. Stalo se nám, že jsme šli do obchodu nakoupit, a dvacet minut po tom, co jsme odešly, tam spadla raketa, která obchod poškodila. Mému známému spadla raketa vyloženě do bytu, naštěstí tam ale nebyl. Lidé jsou tam zvyklí si pomáhat, drží spolu. Dobrovolníci pomáhají evakuovat rodiny z jižní hranice,“ popsala Sabrine. Do Česka se rozhodla přiletět proto, že tu má polovinu rodiny. 

Zrušené lety

Své pravidelné linky zrušily například aerolinie Lufthansa, United Airlines nebo Delta Air Lines. Z Prahy do Tel Avivu létají společnosti Smartwings, České aerolinie, Eurowings a izraelský dopravce Israir Airlines. „Letiště Praha doporučuje, aby lidé byli v kontaktu se svým dopravcem a sledovali jejich stránky či sociální sítě, Letiště Praha také aktualizuje své stránky, ale je zapotřebí aby to cestující řešili přímo s konkrétním dopravcem,“ uvedla Divíšková. Společnost Smartwings podle své mluvčí Vladimíry Dufkové vypravila o víkendu do Prahy speciální let, jímž se z Izraele vrátili převážně její zaměstnanci a někteří čeští občané.

Na Izrael v sobotu ránu zahájilo rozsáhlý útok palestinské radikální hnutí Hamás, Izrael reagoval rozsáhlými nálety na Pásmo Gazy. Panují obavy z toho, aby se konflikt, který si už vyžádal stovky obětí a zraněných na obou stranách, nerozšířil do dalších částí regionu.

Válka Izraele s Hamásem
12:00
2. 1. 2024

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

8:55
2. 1. 2024

Izraelští vojáci dnes při přestřelce na okupovaném Západním břehu Jordánu zabili pět palestinských ozbrojenců, píše agentura Reuters s odkazem na oznámení izraelské armády.

7:33
2. 1. 2024

Izraelská letadla a tanky v noci na dnešek zintenzivnily údery v jižní části Pásma Gazy poté, co Izrael oznámil, že plánuje stáhnout část svých vojáků. S odkazem na místní obyvatele to uvedla agentura Reuters. Snížení počtu vojáků zapojených do ofenzívy, kterou Izrael v palestinském Pásmu Gazy vede proti radikálnímu hnutí Hamás, podle Spojených států signalizuje postupný přechod k operacím nižší intenzity na severu enklávy.

6:09
2. 1. 2024

Dobré ráno!

Někteří izraelští činitelé mají podle serveru listu Haarec obavu z toho, že by Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) mohl Izrael obvinit z genocidy v Pásmu Gazy. Na ICJ se kvůli izraelskému vojenskému postupu v Gaze, kde už zemřelo kolem 22.000 Palestinců, koncem minulého roku obrátila Jihoafrická republika, podle níž by se Izrael měl zodpovídat právě z genocidy.

Haarec v článku píše o obavách bezpečnostních činitelů a státního zastupitelství a informuje o vysoce postaveném izraelském právním expertovi, který v uplynulých dnech varoval nejvyšší vedení izraelské armády před "reálným nebezpečím, že soud vydá příkaz vyzývající Izrael k zastavení palby". Izrael by podle odborníka byl takovým rozhodnutím vázán.

22:50
1. 1. 2024

Drazí čtenáři, přejeme dobrou noc, online zpravodajství k Izraeli a Gaze pokračuje zase od rána.

Fotogalerie
32 fotografií