Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

OSN: Izrael v Gaze zasáhl i školy a obytné domy. Palestinci hlásí 770 mrtvých

Aktualizováno -
10. října 2023
13:23
Autor: ČTK, lig - 
10. října 2023
12:13

Bombardování Pásma Gazy, kterým Izrael odpovídá na útok radikálního palestinského hnutí Hamás, zasáhlo i rezidenční budovy, školy a budovy OSN a neobešlo se bez civilních obětí. Podle agentury Reuters to dnes uvedl vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk s odvoláním na informace shromážděné jeho úřadem. Zároveň varoval, že ohlášené přitvrzení izraelské blokády Gazy je v rozporu s mezinárodním právem.

„Zahájení obléhání, které ohrožuje životy civilistů tím, že je zbavuje statků stěžejních pro jejich přežití, zakazuje mezinárodní humanitární právo,“ citovala Türka agentura AFP.

Světová zdravotnická organizace (WHO) záhy vyzvala k vytvoření humanitárního koridoru s tím, že její starší zásoby zdravotnického materiálu v Gaze byly spotřebovány.

Izraelská vláda v pondělí ohlásila totální blokádu enklávy s přibližně dvěma miliony obyvatel, včetně odstřižení oblasti od dodávek potravin, vody a elektřiny. Stupňuje tak svou dlouholetou politiku po bezprecedentním víkendovém útoku Hamásu, který Pásmo Gazy od roku 2007 ovládá. Už od soboty izraelské letectvo provádí v oblasti rozsáhlé nálety, které podle všeho zasáhly stovky objektů včetně výškových budov nebo mešity.

Z prvotních zpráv o vyjádření vysokého komisaře OSN nebylo jasné, kolik civilních obětí náletů zatím eviduje. Podle dětského fondu OSN (UNICEF) útoky Hamásu a odvetné izraelské bombardování zabily stovky izraelských a palestinských dětí a zranily mnoho dalších.

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky dopoledne uvedl, že škody jsou na 18 budovách, které v Gaze provozuje, a že o domov od soboty v této oblasti přišlo skoro 190 000 lidí. WHO pak doplnila, že za poslední tři dny eviduje útoky na 13 zdravotnických zařízení v Pásmu Gazy.

Při izraelských náletech v Pásmu Gazy bylo od soboty zabito nejméně 770 Palestinců a 4000 bylo zraněno. Uvedlo to ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy. Nejméně 18 Palestinců od soboty zahynulo také na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde Hamás nevládne. Napsala o tom agentura Reuters.

Na izraelské straně je hlášeno přes 900 zabitých Izraelců, z toho 123 vojáků a přes 40 policistů. Zraněných je přes 2700.

Mezi oběťmi je také řada cizinců. Dnes Vídeň oznámila, že mezi mrtvými jsou tři rakouští občané, kteří měli také občanství Izraele. Paříž dnes informovala o dalších dvou zabitých občanech, dohromady jsou již čtyři. Desítky dalších lidí extremisté unesli do Pásma Gazy. Jejich přesný počet je však nejasný. Velvyslanec Izraele při OSN Gilad Erdan televizi CNN řekl, že Hamás drží 100 až 150 izraelských rukojmí.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 10. října 2023 19:22 )

Na představitele Izraele by měl být vydán mezinárodní zatykač.

Petr Kolar ( 10. října 2023 17:25 )

V tom to je. Aplikace stareho zakona v praxi ve 21 stoleti. Nejake zakony a dodrzovani vojenskych standardu nikdo nerezi. Takova genocida v praxi, kde jsou rovni a rovnejsi.

Petr Kolar ( 10. října 2023 17:22 )

Ale on ma plevel podporu spojencu, nikomu nevadi ze roste desitky let na cizim uzemi.

Petr Kolar ( 10. října 2023 17:20 )

Muze byt - kdyz clovek nema co ztratit tak budoucnost moc neplanuje. A jak posledni desitky let ukazuji, zadna ze stran na svem pristupu nehodla nic menit. Izrael svou "silnou rukou" si bude vychovavat nove nepratele, agresivni Palestinci bez nadeje budou delat masakry. Budeto to jen o skore poctu nevinnych civilistu na obou stranach.

sekebo ( 10. října 2023 16:55 )

Tuším, že Palestinci, kteří uvažují maximálně 1 tah dopředu, mohou očekávat 10 tahů Izraelců a nebudou vědět, kde jim hlava stojí. Po KO se budou několik let vzpamatovávat a opět vymyslí 1 tah. Oni už jiní nebudou.

Zobrazit celou diskusi