Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Unesené ženy a dívky: Hamás jedná i pomocí Kataru o výměně za 36 vězněných Palestinek

Autor: ČTK, The Times of Israel, ver - 
10. října 2023
07:45

Palestinské hnutí Hamás se za katarského zprostředkování snaží vyjednat výměnu Izraelek zajatých jako rukojmí za Palestinky zadržované v izraelských věznicích. Podle serveru The Times of Israel to zdroj z palestinské teroristické skupiny, jež vládne v Pásmu Gazy a jejíž bojovníci v sobotu zaútočili na Izrael, řekl čínské státní tiskové agentuře Nová Čína. Hamás podle čínské agentury usiluje o propuštění 36 Palestinek, které se nacházejí v izraelských věznicích.

Obdobnou informaci přinesla agentura Reuters, podle níž se kromě žen jedná i o propuštění zajatých dětí. Katarské ministerstvo zahraniční agentuře Reuters potvrdilo, že je zapojeno do zprostředkovávání jednání mezi Hamásem a izraelskými činiteli a že se vyjednávání týká i možné výměny vězňů.

„V současné době jsme v neustálém kontaktu se všemi stranami. Naší prioritou je ukončit krveprolití, osvobodit vězně a zajistit, aby byl konflikt zvládnut a nerozšířil se v regionu,“ řekl agentuře Reuters mluvčí katarského ministerstva zahraničí. Nejmenovaný izraelský činitel naopak TOI sdělil, že se o ničem nejedná.

„Katar se s podporou Spojených států naléhavě snaží dosáhnout dohody, která by vedla k propuštění Izraelek zajatých Hamásem za Palestinky zadržované v izraelských věznicích,“ uvedl zdroj čínské agentury.

„Hamás se při tomto útoku dopustil dlouhého seznamu zločinů, včetně zabíjení a zatýkání civilistů nebo zohavení těl civilistů i vojáků,“ řekl profesor Yuval Shany, expert na mezinárodní právo přednášející na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě.

Bojovníci Hamásu od soboty podle aktuálních údajů izraelské armády zavraždili odhadem na 700 Izraelců. Desítky dalších lidí byly uneseny do Pásma Gazy a jejich osud zůstává nejasný.

Videa unesených nicméně už o víkendu kolovala na internetu. Mezi nimi byla například žena unesená z hudebního festivalu u kibucu Reim v Negevské poušti před zraky svého přítele, kterého radikálové rovněž zajali. Pravost videa ověřil list The New York Times. Další videa zachycují unesené důchodkyně.

Zejména dvě videa ovšem vyvolala obavy, že se Hamás na unesených Izraelkách dopouští sexuálních útoků. Jedno video ukazuje ženu, která zjevně krvácí z rozkroku, když ji vynášejí z vozidla v Pásmu Gazy. Tato žena je na záběrech naživu. Druhé video ukazuje patrně mrtvou ženu svlečenou do spodního prádla pohozenou na korbě pick-upu společně s ozbrojenci. Její matka Ricarda Louková uvedla, že dceru poznala na videu, a přes média požádala o pomoc při pátrání po ní.

Podle zdroje agentury Reuters katarští vyjednavači telefonovali s představiteli Hamásu, aby s nimi vyjednali propuštění izraelských žen a dětí výměnou za 36 palestinských vězeňkyň. Katarští zprostředkovatelé podle zdroje Reuters o možné výměně v koordinaci se Spojenými státy jednají už od soboty, ale dosud nedošlo k průlomu.

Egyptské zdroje Reuters tvrdí, že Káhira naléhá na Izrael, aby při náletech na Pásmo Gazy zachoval zdrženlivost, a tlačí na Hamás, aby neubližoval izraelským zajatcům, a byla tak zachována šance na uklidnění situace.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Únosci z Hamásu v akci: Studentka (25) prosila o život, teroristé unášeli do Gazy i další Izraelce  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi