Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Unesená dívka (16) poslala sestře mrazivou zprávu: Mám strach, teroristé jsou u mě v ložnici

Autor: Darina Jíchová, lig - 
9. října 2023
15:42

Nástrojem teroru ozbrojenců z hnutí Hamás nejsou jen brutální útoky, ale také únosy. Zástupce velvyslankyně ČR v Izraeli Cyril Bumbálek potvrdil pravdivost zpráv o únosech Izraelců a izraelských vojáků do Pásma Gazy. Reportéři stanice Sky News přinesli následně poslední zprávy unesených, které zanechali pro své rodiny.

Zatím se mluví zhruba o 100 unesených osobách, kromě vojáků jsou mezi nimi i civilisté - ženy a děti. „Všechno, co v životě mám - má rodina - se pohřešuje,“ sdělila tisku Gaya Kalderonová (21), která žije v Tel Avivu, nicméně její milovaní sídlí ve vesnici Nir Oz na jihu Izraele, kam v sobotu 7. října ráno vtrhli radikálové z Hamásu.

„Jsem v šoku z fotografií z rodné vesnice, nemůžu tomu uvěřit, je to jako z hororu, který by nikdy neměl být skutečný, ale teď ho prožíváme. V sobotu ráno mě probudila děsivá zpráva od mé šestnáctileté sestry: ,Teroristé jsou u mě v ložnici, mám strach,‘ napsala mi,“ svěřila se Gaya. Ve vesnici žije její otec Offer, mladší sestra Sahar a desetiletý bratr Erez. Všichni tři skončili v zajetí Hamásu.

Gaya: Rodinu chci zpátky

Podle výpovědí mají únosy civilistů podobný scénář - ozbrojenci s puškami vniknou do domů, cíleně vyhledávají civilisty, vyrážejí dveře, pak odvlečou své zajatce přes poušť do Pásma Gazy. Se stoupajícím počtem obětí konfliktu roste hodnota unesených a s tím i otázky: Jak přítomnost izraelských zajatců v Gaze ovlivní izraelské protiútoky? Kolik lidí bude zachráněno? Kolik vyměněno za vězněné příslušníky Hamásu?

A samozřejmě se nesmí zapomínat na to, jak hrozný dopad budou mít únosy na Izraelce - samotné zajatce i jejich rodiny. Psychologové navíc zmínili šíření strachu a paranoii mezi občany. „Může se rychle rozšířit myšlenka: Nikde není bezpečno,“ zmiňují experti. „Mám velké přání: Chci zpátky svou rodinu a chci, aby je moje země přivedla zpátky domů,“ zakončila Gaya pro Sky News.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Únosci z Hamásu v akci: Studentka (25) prosila o život, teroristé unášeli do Gazy i další Izraelce.  - Reuters
Video se připravuje ...

krtekaorel ( 9. října 2023 23:24 )

Co to je za blbost - tak oni ji unesli a ona ma "loznici"???

hafblaf ( 9. října 2023 19:26 )

Nebude dlouho trvat a tahle špíny bude plná Evropa.

Zobrazit celou diskusi