Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Erdogan se opřel do Izraele: Musí se chovat jako stát, ne jako teroristická organizace

Aktualizováno -
11. října 2023
21:49
Autor: ČTK - 
11. října 2023
15:36

Izraelská blokáda a bombardování Pásma Gazy po útoku palestinské teroristické skupiny Hamás je nepřiměřenou reakcí rovnající se "masakru". Podle agentur to dnes uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který zároveň odsoudil útoky proti izraelským civilistům a zopakoval nabídku Ankary na zprostředkování příměří.

Teroristé z Hamásu zahájili v sobotu z Pásma Gazy překvapivý pozemní útok na izraelské území, který si vyžádal životy nejméně 1200 Izraelců. Při odvetných leteckých útocích izraelské armády na Pásmo Gazy zahynulo nejméně 1100 Palestinců a více než 5000 jich bylo zraněno.

Erdogan v projevu k poslancům kritizoval „nepřiměřené a bezohledné útoky“ izraelské armády v Pásmu Gazy. „Izrael by neměl zapomenout, že bude-li jednat jako organizace, a ne jako stát, tak za ni bude i považován,“ řekl Erdogan. Ve svých projevech Erdogan používá slovo organizace pro označení teroristických organizací, například pro Stranu kurdských pracujících (PKK), píše agentura AFP.

„Jsme přesvědčeni, že válka musí mít svou etiku a že obě strany by ji měly ctít. Tato zásada je bohužel v Izraeli a Gaze vážně porušována,“ uvedl Erdogan. U té příležitosti odsoudil jak „vraždění civilistů na izraelském území“, tak „nevybíravý masakr nevinných lidí v Gaze“.

Podle tureckého prezidenta se izraelská armáda dopouští v Pásmu Gazy úmyslných útoků na civilní obyvatelstvo a blokuje přísun humanitární pomoci na toto palestinské území. „Myslíme si, že by válka měla mít etiku a obě strany by ji měly ctít. Bohužel tuto zásadu Izrael v Gaze vážně porušuje,“ řekl Erdogan, podle kterého blokáda Pásma Gazy ze strany Izraele porušuje lidská práva.

Kritika Izraele a jeho armády přichází od Erdogana den poté, co v telefonátech s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem nabídl, aby se Turecko stalo mediátorem v konfliktu mezi Izraelem a Palestinci.

Turecko v uplynulých letech podporovalo Palestince a na svém území hostilo i členy palestinského radikálního hnutí Hamás, píše agentura Reuters. V posledních měsících se však Erdogan snažil zlepšit i vztahy s Izraelem a obě země si po dlouhé pauze vyměnily velvyslance.

 

Video  Erdoganova řeč po zvolení prezidentem  - Reuters
Video se připravuje ...

UFO1 ( 13. října 2023 10:18 )

Proti terorismu se musi bojovat

sorgedoktor ( 12. října 2023 10:31 )

No moment.Tak co bylo driv, Couventry a nebo Drazdany...Pokud v tomk vidite souvislost

sorgedoktor ( 12. října 2023 10:26 )

No jo, to kdyz chcete hodno­tit.­....­.musi­te vzit v uvahu vsechny konflikty, rok 1967 atd.Ja si myslimj ze my do toho az zas tak nevidime

sorgedoktor ( 12. října 2023 10:21 )

Hm no O vzniku statu Israel rozhodly mocnosti.V dane chvili se k tomu snad nelze vyxjadrovat, ba ani drive..

žanyn ( 12. října 2023 08:51 )

Ví někdo, proč vlastně Palestinci bojují? A proč onen Hamas? Myslím konkretní záznamy jejich výpovědí, ne co se někde vytiskne.Vždyť jak známo, válka se nakonec vždy zvrhne jako bestiální pro všechny zůčastněné.

Zobrazit celou diskusi