Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nová Putinova taktika, jak přimět lidi k poslušnosti? Straší je třetí světovou válkou

Autor: DVL, swp - 
11. října 2023
05:00

Ruský prezident nařídil celonárodní jaderná vojenská cvičení, mají například lidi připravit na konflikt s jadernými mocnostmi. Ruskem se už rozezvučely sirény, informoval deník Daily Mail.

Vladimir Putin nařídil celonárodní jaderná cvičení, která mají Rusko připravit na „ozbrojené konflikty zahrnující jaderné mocnosti“, ve zjevné snaze vzbudit ve svém lidu strach a získat podporu pro svou válku na Ukrajině.

Sirény a reproduktory se rozezněly ve všech regionech v 11 ruských časových pásmech během cvičení, která trvala dva dny, počínaje úterým - ačkoli mnoho lidí ve městech, jako Novosibirsk a Vladivostok, neslyšelo vůbec nic.

Televizní vysílání bylo náhle přerušeno, aby se otestovaly systémy se stejnou zprávou: „Všichni pozor! Probíhá kontrola připravenosti varovného systému vůči obyvatelstvu. Prosím, zachovejte klid!“

Cvičené útěky 

V některých oblastech byli školáci cvičeni v tom, jak si nasadit plynové masky, zatímco jinde byli úředníci nuceni nacvičovat útěk do bunkrů.

Experti tvrdí, že cvičení se snažila zaměřit na vyvolání strachu v obyvatelstvu, protože Putin zasáhne proti domácímu disidentu a připravuje se na možnou opětovnou prezidentskou kandidaturu v roce 2024.

Cvičení byla organizována tak, aby simulovala, jak by Rusko reagovalo, kdyby bylo zničeno 70 procent jeho obytných budov.

Celostátní cvičení bylo založeno na předpokladu obřího jaderného útoku ze Západu.

Cvičení fungovala tak, jako by bylo zavedeno stanné právo a člověk prošel plnou mobilizací.

Vyjádření ruského ministra

Ve Volgogradu byly použity dva protiatomové kryty. Toto město bylo dříve známé jako Stalingrad. Jeden kryt byl schopen pojmout až 36 000 lidí.

„Hlavním cílem cvičení je prověřit naši připravenost na konkrétní akce,“ řekl ministr pro mimořádné situace Alexander Kurenkov, který na cvičení dohlížel.

Odborníci varovali, že nácvik může být ve skutečnosti zaměřen na kontrolu populace a představuje Západ jako jadernou hrozbu a agresora. 

Irina Tsukerman, právnička zabývající se národní bezpečností řekla novinářům: „Putin není vážně znepokojen možností jaderného nebo jiného velkého útoku NATO. Nácvik stanného práva je obzvláště užitečný, protože Putin pokračuje v izolaci Ruska od vnějšího vlivu."

Bojí se Putin voleb?

Scénář testu zní: „V některých regionech Ruské federace je v důsledku mimořádných událostí nebo jiných typů fyzických dopadů možné úplné zničení zařízení na podporu života a až 70 procent bytového fondu."

Ve scénáři bylo, že se předpokládá, že dojde k „nehodám na vodních stavbách a chemicky a radiačně nebezpečných zařízeních“, které by vedly k „sekundárním nebezpečím“.

Podle této příručky Kreml uvedl všechny vládní struktury do pohotovostního režimu civilní obrany.

Dokument nastiňující ruské cvičení civilní jaderné obrany varoval: „Riziko ozbrojených konfliktů eskalujících do místních a regionálních válek, včetně válek s jadernými mocnostmi, se zvyšuje. Hrozbu pro bezpečnost obyvatelstva představuje riziko, že nepřítel použije moderní prostředky na velké vzdálenosti, stejně jako jsou možné útoky pomocí bezpilotních letadel a plavidel.“

Experti se obávají, že Putin propaguje hrozbu jaderného útoku v zoufalé snaze vyděsit své obyvatelstvo, aby podpořilo jeho „vlasteneckou“ agendu v březnových prezidentských volbách.

17:51
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině. Stoltenberg řekl novinářům, že ještě není pozdě, aby Ukrajina zvítězila.

17:37
Dnes

Ministerstvo zahraničí Tádžikistánu si dnes předvolalo ruského velvyslance, aby mu předalo protestní nótu kvůli nespravedlivému zacházení s občany středoasijské země na území Ruska a kvůli „běžnému porušování práv a svod“ Tádžiků v Rusku. Protest označila agentura Reuters za vzácnou roztržku mezi postsovětskými spojenci.

16:57
Dnes

Podle Zelenského začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, ale dodávky musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se snaží využít nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj. Opět zdůraznil, že na rychlosti západní vojenské pomoci závisí stabilizace situace na frontě ve chvíli, kdy Rusové připravují další ofenzívu. Za nejnaléhavější označil dodávky dělostřeleckých nábojů ráže 155 milimetrů a protileteckých zbraní, jako je systém Patriot.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa