Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinci zahnali Černomořskou flotilu. Její lodě se uklízejí do bezpečnějších přístavů

Autor: mav, lig - 
6. října 2023
05:00

„Ruský válečný korábe, idi na chuj!“ odpověděl vzdorovitě obránce Hadího ostrova loni začátkem ruské invaze křižníku Moskva. Teď se tímto směrem vydala takřka celá Černomořská flotila – Ukrajina ji zahnala od svých vod. A přitom už sama prakticky nemá námořnictvo!

Anexe Krymu roku 2014 a loňská invaze měly na ukrajinské námořnictvo drtivý dopad, z loďstva Kyjevu zbyl jen zlomeček. Ale i bez něj už dokázal od svých břehů odehnat obávanou Černomořskou flotilu. Satelitní snímky ukazují, že se z jejího hlavního přístavu Sevastopol na jihozápadě Krymu desítka plavidel stáhla do bezpečnějších útočišť v týle. Snad se admiralita zalekla, že by další její chlouby mohly dopadnout jako Minsk (výsadková loď třídy Ropucha) a Rostov na Donu (dieselelektrická ponorka třídy Kilo).

Podle družicových obrázků přibyly lodě ve Feodosiji na východní, pro ně bezpečnější, straně Krymu, a také v Novorossijsku, kde si Černomořská flotila buduje druhý klíčový přístav.

A před týdnem připlula zbrusu nová korveta Ciklon do přístavu Suchumi v Abcházii (území Gruzie, které se odtrhlo za pomoci ruských vojsk roku 2008). Korveta měla přispět k separatistickým oslavám „dne vítězství a nezávislosti“ 30. září. Ruský deník Izvestija informoval, že Moskva s Abcházií podepsala smlouvu o zřízení stálé námořní základny v Suchumi. Mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov nechtěl přesouvání lodí komentovat, to by náleželo ministerstvu obrany, píše agentura TASS.

„Vidím tendenci přeceňovat dopad nedávných ukrajinských úderů na využití Sevastopolu Černomořskou flotilou. Po nich došlo k jistému rozptýlení, ale jak je vidět, Sevastopol není prázdný,“ mírní závěry norský vojenský analytik Thord Are Iversen. „Po celou dobu války docházelo k odlivu a přílivu ze Sevastopolu na jiné základny, zejména po ukrajinských útocích, ale pak se rozmístění obvykle vrací do původních kolejí. Ve Feodosiji je sice nyní více lodí, ale abychom z toho mohli vyvodit jednoznačné závěry, potřebujeme více času.“

Uznává ovšem, že od Černomořské flotily není vidět moc iniciativy či kreativity – což přičítá velení, systémovým problémům loďstva, ale možná i nejasnému zadání z Moskvy.

Posun o 100 mil

Mluvčí operačního velení Jih ukrajinské armády Natalija Humenjuková nicméně optimismem nešetří. Ve středu ohlásila, že se plavidla Černomořské flotily neplaví do těch vod Černého moře, které náleží Ukrajině. „Čas od času se objeví u pobřeží Krymu, ale neodváží se dál než k mysu Tarchankut,“ uvedla mluvčí. „Námořní fronta se posunula nejméně 100 námořních mil od Ukrajinou ovládaného pobřeží.“ Námořní míle odpovídá 1852 metrům.

Přitom v dřívějších fázích ruského vpádu plavidla Černomořské flotily ohrožovala Oděsu dál na západě, ještě relativně nedávno ostřelovala ukrajinské cíle raketami kalibr. Teď se Rusové snaží v Černém moři demonstrovat sílu nikoli flotilou, nýbrž letecky. V minulých dnech dvakrát bombardovali Hadí (Zmijí) ostrov 35 km od ústí Dunaje.

„Ano, postup Ukrajiny je pomalý, ale nikdo nemůže říct, že neexistuje,“ prohlásil ve Varšavě na konferenci o zbrojení James Heappey, britský podministr pro ozbrojené síly. „Podívejte se, co Ukrajina nyní udělala v Černém moři! Ukrajina dosáhla funkční porážky ruské Černomořské flotily,“ řekl Heappey podle serveru Pravda.ua.

Výhra i bez lodí

Ukrajina přitom ruské námořnictvo poráží, třebaže se její námořníci takřka nemají na čem plavit. Velkou roli hrají námořní drony – něco mezi čluny a vodními skútry na dálkové ovládání, jež dokážou překonat velké vzdálenosti.

„Vytváříme první flotilu námořních dronů na světě, která činí ruské válečné lodě nepoužitelnými a nutí je se skrývat,“ prohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj u příležitosti založení mezinárodní aliance zbrojařského průmyslu v Kyjevě. Dosud takové stroje sloužily zejména k průzkumu či cvičením, Ukrajinci je jako první na světě úspěšně nasazují v boji. Také se po vyřazení radarů daří vzdušné útoky či malé výsadky speciálních jednotek na krymském pobřeží.

„Obecně, kde nejsou síly rovnocenné, jedinou možností jsou asymetrické akce,“ komentuje Andrej Miseljuk z Hlasu Ameriky. „Tuto taktiku podporují vojenští experti. Ukrajině se daří vylepšovat svou pozici a postupně se připravuje na aktivnější a efektivnější akce na poloostrově. Rusy to nutí jen reagovat, v důsledku snižují svou vojenskou přítomnost na okupovaném poloostrově.“

„Ruská flotila je fakticky připoutaná k pobřeží a ve většině černomořské oblasti může být jakákoli válečná loď napadena ukrajinskými drony. Ukrajina, která v Černém moři nemá prakticky žádnou bojeschopnou flotilu, donutila Rusy omezit svou přítomnost na moři. Nemohou projektovat sílu a projevovat svou kontrolu ani v Sevastopolu,“ dodal Miseljuk.

„Ukrajina našla způsoby, jak připravit Rusko o dominanci v Černém moři. Rusové začali mít problémy s vojenskou infrastrukturou na Krymu, jejich zařízení protivzdušné obrany byla zničena, takzvané ‚Bojkovy věže‘ byly dobyty, na území okupovaného poloostrova byla provedena speciální operace. Systematika operací, jejich plánování a výsledky ukazují, že to není jen partyzánština,“ řekl politolog Oleg Lisnyj Hlasu Ameriky.

Pro Rusko je to velmi nepříjemný okamžik – nyní je nuceno skrývat nejen své lodě, ale také stahovat ponorky z okupovaného Krymu. Navíc se moře stalo relativně bezpečným pro ukrajinský export. Začal fungovat obilný koridor a na export šla i železná ruda. Ukrajina zbavuje Rusko iluze, že Černé moře je jeho jezerem,“ připomněl Lisnyj.

Video  Potopený křižník Moskva: Rusové zveřejnili video přeživších?! S námořníky se sešel admirál na Krymu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa