Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Slováci sazí na Pavla, ze zahraničních státníků mu důvěřují nejvíce. Sekundují mu Orbán a Macron

Autor: ČTK - 
10. září 2023
17:12

Slováci ze zahraničních politiků nejvíce důvěřují českému prezidentu Petru Pavlovi, důvěru v něj má 38 procent dotazovaných. Na druhém místě je maďarský premiér Viktor Orbán s 36 procenty, třetí se s minimálním odstupem umístil francouzský prezident Emmanuel Macron, kterému věří 35 procent respondentů. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro slovenskou televizi Markíza.

Čtvrtou nejdůvěryhodnější političkou je pro Slováky předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leynová. Ve volbě mezi prezidenty Ukrajiny a Ruska, které sousední zemi napadlo, lídr z Kyjeva Volodymyr Zelenskyj o jeden procentní bod předstihl šéfa Kremlu Vladimira Putina. Tomu důvěřuje necelá čtvrtina dotazovaných, naopak 72 procent oslovených mu nevěří.

Těsný souboj v průzkumu svedl také bývalý americký prezident Donald Trump, jemuž věří 22 procent dotazovaných a je na sedmém místě, se současným americkým prezidentem Joem Bidenem. Ten skončil s 20 procenty osmý.

Důvěra v zahraniční lídry je odlišná u voličů jednotlivých politických stran. Voliči na Slovensku aktuálně nejpopulárnější strany Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica nejvíce důvěřují Orbánovi, Putinovi a Trumpovi. Orbán je na prvním místě i pro voliče strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) bývalého předsedy vlády za Směr-SD Petera Pellegriniho. Na dalších místech je pro ně ale Macron a Pavel.

V průzkumu mezi 9. a 16. srpnem odpovídalo při osobních rozhovorech 1009 respondentů. Seznam hodnocených zahraničních politiků sestavila agentura. Televize Markíza výsledky odvysílala dnes.

turista.z. ( 11. září 2023 23:54 )

toto je kvalitni nazor...

turista.z. ( 11. září 2023 23:52 )

IQ nema nic spolećneho z epatii, selskym rozumem. Nema żadny smysl psat, ze Slovaci maji o 3b mensi iq, kdyz to nema vliv na nic, jsou to jen ćisla ... proste tam żije vic cikanu...

defakto ( 11. září 2023 18:03 )

... Slováci na Pavla kašlou , nevěřte falešným průzkumům !

Franz Saba ( 11. září 2023 16:12 )

Inteligentný kvocient Slovákov je vraj podpriemerný a tak mám dotaz : aký je ten kvocient Čechov , keď si zvolili za prezidenta školeného agenta , člena KSČ .......

Jirik-ta ( 11. září 2023 08:05 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa