Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pieta na summitu G20: Lídři uctili Gándhího. A Biden se přesunul do Vietnamu

Autor: ČTK - 
10. září 2023
08:49

Na summitu skupiny velkých ekonomik G20 v Dillí dnes lídři států a vlád společně uctili památku indického politika a bojovníka za nezávislost Mahátmy Gándhího. Na začátek druhého a zároveň posledního dne setkání navštívili památník, kde byl Gándhí v roce 1948 po svém zavraždění zpopelněn.

Lídři G20 dostali od indického premiéra Naréndry Módího na krk šály z domácí ručně tkané látky, která byla jedním z Gándhího symbolů boje za nezávislost Indie na Británii. Představitelé pak drželi u památníku minutu ticha, uvedla agentura DPA.

Při příchodu k památníku, jemuž vévodil čtverec vyskládaný ze žlutých a oranžových květin, šel v čele skupiny indický premiér Módí a americký prezident Joe Biden. Biden krátce poté odcestoval prezidentským speciálem Air Force One na oficiální návštěvu Vietnamu, vynechá tak poslední část summitového programu. Během jednodenní návštěvy se má setkat s vrcholnými představiteli vietnamské komunistické strany a jednat s nimi o vlivu Číny v regionu, píše DPA.

Památník navštívil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, jenž na setkání G20 zastupoval šéfa Kremlu Vladimira Putina. To je změna proti loňskému setkání na Bali, které bylo již poznamenáno ruskou útočnou válkou na Ukrajině a kde Lavrov odešel na konci prvního dne summitu, píše DPA.

V Brazílii Putin zatčen nebude

Indie dnes předá předsednictví ve skupině Brazílii, jež bude summit hostit příští rok. Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva dnes podle agentury AFP na okraj summitu poznamenal, že pokud Putin „přijede na summit do Brazílie, tak není důvod, aby byl zatčen“. Jeho výrok je v rozporu s názorem západních zemí. Cesty ruského vůdce do zahraničí jsou značně omezeny kvůli zatykači, který na něj vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) v souvislosti s deportacemi ukrajinských dětí do Ruska.

Putinovu nepřítomnost na summitu kritizoval podle agentury Reuters i nejmenovaný účastník jednání za Evropskou unii. „Rusko se mělo účastnit, prezident Putin měl sedět u stolu a poslouchat kritiku ze strany evropských a světových lídrů. On se ale rozhodl nepřijet a neúčastnit se,“ uvedl unijní činitel.

Během prvního dne jednání proběhla tvrdá diskuse o formulaci pasáže o válce na Ukrajině v závěrečné deklaraci. Shoda se nakonec našla, Západ ji považuje za úspěch, Kyjev za příliš slabou.

Th0r_z_h0r ( 10. září 2023 20:40 )

Uz USSA zaplatilo skody napachane ve Vietnamu?

Zobrazit celou diskusi