Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Přežil Prigožin pád letadla? Je v Karibiku, říká ruský analytik a zmínil dvojníka

Autor: Darina Jíchová - 
10. září 2023
05:00

Kremelský kritik a politický analytik Valerij Solovjev se na konci srpna nechal slyšet, že šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin žije. Přiživil tak spekulace o tom, že dřívější blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, který mu velmi pomohl v krvavé válce na Ukrajině, nějakým způsobem přežil pád svého letadla. To se v Tverské oblasti s 10 osobami na palubě zřítilo 23. srpna, přesně dva měsíce poté, co Prigožin zahájil svou neúspěšnou vzpouru a tažení na Moskvu. Nyní Solovjev uvedl, kde se podle něj šéf wagnerovců skrývá, napsal list Daily Mail.

„Je naživu a v naprostém pořádku na venezuelském karibském ostrově,“ tvrdí ruský analytik, který zastává teorii, že Prigožin na palubě zříceného letounu vůbec nebyl, že šlo o jeho dvojníka. A to přestože podle ruských vyšetřovatelů rozbory DNA potvrdily, že jedno z těl obětí patří Prigožinovi.

Podle Solovjeva si Prigožin nyní „hoví“ na ostrově Isla de Margarita v Karibském moři, na jednom z největších venezuelských ostrovů. Rozhodně není jediný, kdo se domnívá, že Prigožin stále žije. Kromě konspirací na sociálních sítích rovněž ukrajinská rozvědka zapochybovala o smrti šéfa wagnerovců. „Jeho smrt potvrdit nemůžeme,“ uvedli zástupci rozvědky. Koneckonců v minulosti už jednou svou smrt fingoval.

Čeká Prigožin na Putinovu smrt?

„Slíbil jsem vám, že prozradím, kde se Prigožin ukrývá. Je ve Venezuele, na ostrově známém jako Isla de Margarita,“ uvedl Solovjev s odkazem na své zdroje z blízkosti kremelských nejvyšších kruhů, podle nich byl Prigožin varován, že se na něj chystá atentát. „Někdo Prigožina varoval, věděl, že jeho letadlo bude zničeno,“ objasnil.

Došlo prý k uzavření jakési dohody zahrnující Putina a tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace Nikolaje Patruševa. Podle Solovjeva dostal Prigožin pokyn „zmizet“, s jeho návratem se počítá po Putinově smrti, kdy by se měl vrátit v čele zhruba pěti tisíců wagnerovců a být rozhodující silou v boji o moc na straně Patruševa. „Domluvili se na spolupráci v této kritické situaci. To znamená, že Prigožin nyní musí zůstat skrytý,“ tato Solovjevova teorie je podle některých pozorovatelů „už konspirací“, či při nejmenším „přitažená za vlasy“.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Podle jednoho z průzkumů veřejného mínění na platformě Telegram na 38 procent jeho ruských uživatelů věří, že Prigožin nezemřel. Toho názoru je i Solovjev, který v minulosti vyučoval na moskevském prestižním Institutu mezinárodních vztahů (MGIMO), škole pro diplomaty a špiony. Podle něj si Prigožin „užívá v Karibiku“. Oproti tomu důvěrník šéfa wagnerovců Maksim Šugalej tento týden prohlásil, že si je naprosto jistý, že Prigožin je po smrti a že za jeho zabití „může někdo zevnitř Kremlu“.

 

Video se připravuje ...
Další videa