Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

„Absolutní lži.“ Putinův mluvčí odmítl, že Prigožin zemřel na příkaz z Kremlu

Aktualizováno -
25. srpna 2023
14:23
Autor: ČTK - 
25. srpna 2023
13:10

Tvrzení Západu, že šéf soukromé Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu, i další podobné spekulace jsou "absolutní lži". Prohlásil to dnes podle agentury Reuters. mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ten rovněž odmítl definitivně potvrdit smrt šéfa wagnerovců s tím, že je potřeba počkat na výsledky testů.

„Nyní se kolem této letecké nehody a tragické smrti pasažérů letadla včetně Jevgenije Prigožina objevilo množství spekulací. Samozřejmě, že na Západě jsou všechny tyto spekulace prezentovány ze známého úhlu,“ řekl Peskov novinářům. „Všechno je to naprostá lež, při pokrývání této tematiky je potřeba vycházet z faktů. A faktů zatím není mnoho. Je potřeba je objasnit v rámci vyšetřování,“ dodal mluvčí Kremlu s tím, že je třeba vyčkat na výsledky různých testů a rovněž výsledek vyšetřování.

Ruští vyšetřovatelé prověřují, co se ve středu stalo. Zatím ale neoznámili, co mohlo náhlý pád letadla severozápadně od Moskvy způsobit. Rovněž ani oficiálně nepotvrdili identitu deseti těl nalezených v troskách. Jak dlouho vyšetřovaní může trvat, není jasné.

Na dotaz agentury AP, zda Kreml obdržel oficiální potvrzení Prigožinovy smrti, Peskov odkázal na Putinova čtvrteční slova. „Řekl, že nyní budou provedeny veškeré nezbytné forenzní analýzy, včetně genetických testů. Jakmile budou připraveny ke zveřejnění nějaké oficiální závěry, budou zveřejněny,“ uvedl Peskov.

Mluvčí Kremlu v této souvislosti řekl, že proto ani není možné začít mluvit o tom, zda Putin půjde na Prigožinův pohřeb. „Jediné, co mohu říct, je, že prezident má v tuto chvíli dost nabitý program,“ dodal.

Na palubě stroje, který mířil z Moskvy do Petrohradu, zemřelo deset lidí. Letadlo ve středu spadlo v Tverské oblasti a příčina neštěstí není známa. Na internetu se ale kvůli Prigožinovým sporům s prezidentem Vladimirem Putinem nejvíce spekuluje o tom, že byl letoun sestřelen, nebo na jeho palubě explodovala bomba. Právě tuto možnost pokládají nyní podle ruských médií vyšetřovatelé za nejpravděpodobnější.

Některé z ruských telegramových kanálů informovaly i o tom, že se šéf wagnerovců po svém nedávném návratu z Afriky, kde v uplynulých dnech pobýval, setkal právě s Putinem. To ale Peskov nepotvrdil.

Ruský prezident ve čtvrtek vyjádřil soustrast příbuzným lidí, kteří byli na palubě letounu, a Prigožina označil za talentovaného podnikatele se složitým osudem, který udělal i vážné chyby. Před dvěma měsíci, kdy Prigožin vedl neúspěšnou vzpouru a jeho žoldnéři táhli na Moskvu, o něm šéf Kremlu mluvil jako o zrádci.

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa