Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Investigativec předpověděl Prigožinovu vzpouru a i jeho smrt. A pokusí se wagnerovci opět o převrat?

Autor: mav, swp - 
25. srpna 2023
05:00

Christo Grozev se v rámci projektu Bellingcat věnuje vyšetřování někde na pomezí žurnalistiky a rozvědky. Specializují se na tzv. zpravodajskou činnost z otevřených zdrojů (OSINT), ale občas využívají i informace, jež se dají sehnat na černém trhu. „Vzpouru Jevgenije Prigožina jsem předpověděl půl roku dopředu,“ prohlásil před pár dny Grozev v rozhovoru s deníkem The Financial Times. A předpovídal nějakou další - pokud Prigožina někdo nezabije. Což se podle ruských médií stalo ve středu.

„Stále se mě někdo ptá, co se stane s ČVK (soukromou vojenskou společností - pozn. red.) Wagner. Moje odpověď obvykle zní ‚to nikdo neví, ani Prigožin nebo Putin‘, ale je tu pár věcí, které lze prozatím konstatovat, a to na základě úniků informací od bojujících klanů, bývalých žoldáků, tak na základě telefonických údajů,“ tweetoval Grozev v delším vlákně.

„Nejprve připomenutí kontextu: Na začátku války nebyli wagnerovci přizváni k jednacímu stolu. Za předpokladu rychlého vítězství Ruska si generálové na ministerstvu obrany a v GRU založili vlastní ČVK,“ uvádí Grozev. Tato další žoldnéřská armáda se nazývá Redut či také Zvezda a generálové s ní měli zájem přebrat část Prigožinovy moci - a také zkorumpovaných finančních toků ze státních zdrojů.

Od wagnerovců k Redutu

Ambici organizoval generál Vladimir Alexejev, zástupce velitele GRU; od wagnerovců přetáhl mj. jejich „šéfa rozvědky“ Anatolije Karazija, který se stal velitelem Redutu. „Prigožin se samozřejmě o konkurenční operaci dozvěděl a (jak uvádějí dva bývalí žoldnéři) vydal se do centrály GRU, aby Alexejeva konfrontoval; svému bývalému zaměstnanci Karazijovi vyhrožoval fyzickým násilím,“ pokračuje Grozev. To by odpovídalo charakteru Prigožina, jak ho vykreslovali někteří jeho bývalí spolupracovníci. Cholerický oligarcha například strčil některého svého muže ze schodů nebo kopal svého šoféra do hlavy, že nejede rychleji.

„Tuto bitvu Karazij a Alexejev vyhráli, ale prohráli válku (doslova), protože jejich ČVK byla zdecimována v prvních dnech války a Prigožin se nechal doprošovat, aby do války od konce března 2022 zapojil původní wagnerovce,“ připomíná na Twitteru (X) Grozev fiaska regulérní armády i některých žoldnéřských společností v prvních týdnech invaze.

A tak se Prigožin přece jen zapojil, byť napřed tajně. Začal s požehnáním Kremlu rekrutovat mj. vězně a jeho armáda nebývale narostla - a to už své angažmá přestal tajit a začal se naopak k wagnerovskému „orchestru“ hrdě hlásit. Za cenu velkých ztrát nakonec jeho armáda víceméně dobyla Bachmut.

Ale to už pokračoval Prigožinův spor s armádními špičkami. Soustavně si stěžoval, že ministerstvo nezajišťuje wagnerovcům pro obléhání Bachmutu dost munice; teď přidal vztek nad snahami přetáhnout jeho kvalitní veterány a velitele či nad nařízením, že se jeho armáda má přímo podřídit ministerstvu. Nejprve se wagnerovci od Bachmutu stáhli a nechali bitvu jiným ruským jednotkám, 23. června následovala podivná Prigožinova vzpoura, obsazení Rostova a tažení na Moskvu.

„Loni v lednu jsem řekl, že se Prigožin do půl roku obrátí proti Putinovi - a toto přesně zapadalo do mého časového rámce,“ prohlásil Grozev pro Financial Times (FT). A už večer dopředu očekával, že se blíží něco velkého. Bellingcat si někdy na černém trhu kupuje údaje o telefonickém provozu: V hodinách před Prigožinovým tažením bylo jasně znát, jak je na linkách mezi vysokými ruskými vojenskými činiteli rušno.

Není známo, co se to vlastně stalo, co Prigožin zamýšlel, ani detaily toho, proč tažení odvolal. „Putin vystoupil v televizi a nazval Prigožina zrádcem,“ připomněl Grozev v rozhovoru pro FT. „Každý ví, co se dělá se ‚zrádci‘, ale to Putin neudělal. Chce ho vidět mrtvého. To zatím udělat nemůže. Za šest měsíců bude Prigožin buď mrtvý, nebo dojde k druhému puči.“ Pravděpodobnost obou alternativ viděl Grozev vyrovnaně: „A nedokážu si představit, že by se nestalo ani jedno z toho. Můžete mě pak vzít za slovo,“ dodal v rozhovoru.

Na jeho slova došlo nejspíš dřív, než čekal. „Wagnerovské telegramové kanály potvrzují smrt Prigožina ,v důsledku činů zrádců Ruska'. Hm... možná jsem neměl říkat ,Prigožin bude zabit NEBO dojde k druhému převratu'," spekuluje nyní. Když nebude Prigožin v čele další vzpoury, může být třeba jejím symbolem jako mučedník.

Ve středu večer ještě plně nevěřil zprávám, že by oligarcha skutečně zahynul. „Pořád čekám na důkaz, že Prigožin v letadle skutečně letěl (a neposlal jen klamný cíl," tweetoval ve středu večer.

Zanedlouho poté už skoro pochybovat přestal: „Zdá se, že můžeme s velkou jistotou předpokládat, že Prigožin byl na palubě. Několik (bývalých) wagnerovských zdrojů tvrdí, že byl v devítičlenné delegaci do Mali, aby se pokusil zabránit vytlačení Wagnera z této země a Afriky obecně. Skupina byla na zpáteční cestě, se zastávkou v Bělorusku."

Další vzpoura wagnerovců?

Odkud by tedy mohl přijít další pokus o převrat?. „Nemyslím si, že by nějaká část elity, kromě vojensko-průmyslového komplexu, viděla v této válce pro sebe nějaký smysl. Ale oni se neozývají, nikdo nechce být první nebo jediný na tahu,“ rozebíral před pár dny s tím, že taková iniciativa může dopadnout špatně. „Buď se podaří toto dilema zlomit, nebo se prostě Putina zbaví lépe koordinovaným pučem. Koordinaci zatím nemáte ani mezi oligarchy, ani s žádným z ministrů, ani s tajnou službou FSB. Ale pro zbytek elity je nepříjemné žít v druhé Severní Koreji se zmrazenými konty. Mohly by přijít další roznětky - například zvrat na frontě.“

Ovšem pokud jde o spory Prigožina s dalšími mocenskými potentáty, podle Grozeva nebyla „speciální vojenská operace“ tím hlavním: „Spíše než pro Ukrajinu se uvádí, že Redut ovládaný rozvědkou GRU nyní najímá především pro nasazení v zámoří/Africe. Kanály napojené na wagnerovce obviňují ministerstvo, že se snaží odklonit zdroje, aby nahradilo Prigožina na lukrativních trzích. Zdá se tedy, že hlavní konflikt mezi Prigožinem a ministerstvem se týká především budoucnosti ‚kuratorstva‘ afrických/středovýchodních klientských států (a trhů se surovinami),“ soudil investigativec.

Prigožin africkým státům neposkytoval zdaleka jen ochranku a žoldnéře - nabízel „plný servis“, včetně mediálních poradců („spin doctorů“), psychologických operací a manipulace voleb. Vytvořil si tak v „klientských státech“ vazby, kterých se nehodlal vzdát bez boje.

Po vzpouře o oligarchovi nebylo moc slyšet, ukázal se však na petrohradském summitu Rusko-Afrika. A ještě v pondělí sdílel na sociálních sítích video, kterak je údajně v Africe: „Wagnerova skupina provádí průzkumné a pátrací operace, takže je Rusko stále větší na všech kontinentech a Afrika ještě svobodnější,“ pronesl v klipu. „Přinášíme spravedlnost i štěstí africkým národům a děláme peklo ze života al-Ká’idě a dalším kriminálníkům.“ 

A tomu odpovídají i čerstvé zprávy z telegramových kanálů z okolí Wagnerovy skupiny - že Prigožin chvátal z Mali, aby v Rusku čelili pokusům GRU wagnerovce z Afriky vytlačovat, jak připomíná Grozev.

„Jedna věc se zdá být jistá: pokud ministerstvo/GRU potřebují vyčlenit zdroje - jak soustředěnost, tak tisíce žoldáků - na získání Afriky od Prigožina, tak se jedná o zdroje, které pak nemají k dispozici na Ukrajině,“ uzavřel Grozev na Twitteru.

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa