Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Těla obětí z Prigožinova letadla byla k nepoznání: Šéfa Wagnerovců prozradil chybějící prst

Autor: vja - 
25. srpna 2023
09:25

Tělo šéfa společnosti Wagner Jevgenije Prigožina bylo identifikováno podle částečně chybějícího prstu. Jeho pozůstatky byly vytaženy z trosek letadla, které se včera večer zřítilo v ruské Tverské oblasti. Objevila se i tvrzení, že na vině byla „bomba na palubě“. O identifikaci těla šéfa žoldnéřské skupiny informoval server Daily Mail.

Prigožin si zranění levé ruky přivodil během pobytu v trestanecké kolonii, uvedl ruský telegramový kanál VChK-OGPU. Dodal, že jeho tělo identifikoval jeden z vyšších velitelů wagnerovců, přičemž  podle tetování rozpoznal i jeho zástupce Dmitrije Utkina.

Podle předběžného hodnocení amerických zpravodajských služeb byla havárie způsobena předem plánovaným výbuchem. Pentagon však tvrdí, že zatím neexistují žádné důkazy, které by potvrdily sestřelení letounu raketou země-vzduch.

Mluvčí Pentagonu, brigádní generál Patrick Ryder, při svém vystoupení na tiskové konferenci v Pentagonu neuvedl žádné další podrobnosti ani důkazy. Západní představitelé shodně uvedli, že Prigožin byl s největší pravděpodobností cílem úmyslného útoku, Ryder však odmítl komentovat, zda se jednalo o atentát.

Anonymní americký představitel uvedl, že je „velmi pravděpodobné“, že se Prigožin stal terčem útoku. Dvě ruská média s odkazem na zdroje v Kremlu uvedla, že na palubě letadla byla pravděpodobně nastražena jedna nebo dvě bomby. V neověřených zprávách se uvádí, že bomby byly umístěny v zadní části letadla poblíž toalety.

Informaci o bombě na palubě by mohlo podporovat i tvrzení 39leté letušky Kristiny Raspopové, která před startem na sociálních sítích napsala, že její let byl zpožděn kvůli „opravám“ na poslední chvíli. Je možné, že na palubě byla během této doby ukryta nálož.

Neexistuje definitivní důkaz, že šéf soukromé Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin byl na palubě letadla, které ve středu spadlo v Tverské oblasti. Přesto je velmi pravděpodobné, že je šéf ruské žoldnéřské skupiny mrtev, uvedlo dnes britské ministerstvo obrany v pravidelné ranní zpravodajské zprávě o souvislostech ruské války proti Ukrajině.

„Pád Prigožina by měl na Wagnerovu skupinu téměř jistě hluboce destabilizující vliv. Jeho osobní vlastnosti jako hyperaktivita, výjimečná troufalost, verva při dosahování výsledků a extrémní brutalita jsou pro wagnerovce typické a je nepravděpodobné, že by těmito vlastnostmi disponoval jakýkoliv jeho nástupce,“ napsalo ministerstvo obrany.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online
Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa