Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Putin neodpouští: Prigožinův letoun jednoznačně sestřelili, tvrdí expert

Autor: vja - 
25. srpna 2023
05:00

Podle bezpečnostního experta a bývalého poradce ministra obrany Milana Mikuleckého je téměř jisté, že letadlo Jevgenije Prigožina bylo sestřeleno ruskou protivzdušnou obranou. Osudem šéfa wagnerovců není přitom nikterak překvapen, dříve či později by prý násilnou smrtí skonal tak jako tak. Jaký bude osud žoldnéřské skupiny Wagner a jak zareaguje ruské vedení?

Co bylo podle vás příčinou havárie Prigožinova soukromého letadla?

Podle všech dostupných podkladů je zřejmé, že letadlo s Prigožinem bylo sestřeleno. Již před dvěma měsíci, ihned po skončení jeho „vzpoury“ jsem říkal, že Prigožin nyní poběží o život a dřív nebo později o něj přijde. Jenom se tedy naplnilo to, co bylo podle mě jednoznačně jasné. Vladimir Putin neodpouští ani výrazně menší projevy neloajality. Prigožinovi toho prošlo už hodně předtím, zejména co se týká otevřené kritiky vedení ministerstva obrany a ruského vedení války. Prošlo mu toho víc, než projde Rusovi, který vyleze s bílým listem papíru ven na ulici. To, že Prigožin jednoho dne skončí nějakou násilnou smrtí, bylo zřejmé nejpozději v roce 1981, kdy stál po druhé před soudem za násilné trestné činy. Příčina nehody je tedy jednoznačná – došlo k jeho sestřelení ruskou protivzdušnou obranou.

Jak bude na smrt Prigožina a Utkina reagovat ruské vedení?

Vždy se najde nějaký obětní beránek. Můžeme očekávat obvyklé argumenty, například, že ukrajinské drony narušily vzdušný prostor Ruské federace a došlo k chybě protivzdušné obrany. Najde se nějaký níže postavený voják, který dostane nějaký trest, o kterém se bude psát v médiích a v reálu se nikdy nevykoná.

Co se po ztrátě dvou hlavních vůdčích osobností stane s wagnerovci?

Řekl bych, že budeme svědky postupného konce Wagnerovy skupiny, tak jsme ji znali. Jako výkonného nástroje pro vojenské operace. Pro nás, jako Západ nebo svobodný svět, je to jednoznačně dobrá zpráva nejenom proto, že na palubě zahynul Jevgenij Prigožin jako majitel wagnerovců a člověk, který zajišťoval jejich financování, logistiku a podobně, ale také to, že tam zahynul i Dmitrij Utkin, což byl šéf vojenských operací. Rusko nemá nikoho, kým by tyto dvě osoby mohlo nahradit. Síla wagnerovců teď bude už jenom slábnout. Všude. Mohu vyloučit spekulace o hrozbě možné pomsty zbylých členů PMC Wagner, toho již zkrátka nejsou schopní.

Bude se ruské ministerstvo obrany nyní snažit dostat Wagnerovu skupinu pod svou kontrolu?

To už se jim částečně podařilo. Navíc wagnerovci, kteří působí v Africe se bez logistické podpory z Ruska neobejdou. Pro nás je zásadní fakt, že ruské ministerstvo obrany nemá tu výkonnost a schopnosti, jaké měli wagnerovci pod taktovkou Prigožina a Utkina, což znamená, že se z nich stane vlastně nevýkonná ozbrojená složka, jakou je celá ruská armáda.

Jak na Prigožinův skon zareaguje ruská veřejnost?

Ruské veřejnosti je tohle úplně jedno. Ruská veřejnost je stejná, jako byla za cara, jako byla za Sovětského svazu. To znamená, že se snaží přežít a dodržuje nějakou společenskou úmluvu, kterou má s politickým vedením země. Ruské vedení si bude dělat, co chce, a veřejnost se bude mít tu lépe, tu hůře, ale bude naživu. Nesmíme zaměňovat lidi, kteří podporují válku proti Ukrajině na ruských sociálních sítích s ruskou veřejností.

Co se stane s operacemi wagnerovců v Africe?

Myslím si, že dojde k jejich útlumu a rozhodně už nedojde k žádnému jejich rozvoji. Naopak bude docházet k jejich postupnému odumírání a případně nahrazením nějakými jinými skupinami, často i z úplně jiných zemí, než je Rusko.

6:08
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři,

Oleh, šéf technického oddělení ukrajinské elektrárny, která se opakovaně stala terčem ruského útoku, má jasnou odpověď na otázku, co těžce zkoušený ukrajinský energetický sektor nejvíce potřebuje: „Patrioty.“ Ukrajinští energetici se snaží opravovat škody způsobené zesilujícími ruskými vzdušnými útoky, jejichž účelem je zdemolovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podkopat ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nezvládnou zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu nedodají systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly překazit snahy Rusů napáchat další škody na beztak poničených elektrárnách, napsala agentura AP.

Spojené státy nějaké systémy Patriot Ukrajině dodaly a před několika dny po naléhavých prosbách ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámily, že pošlou další.

„Rakety udeří rychle. Opravy trvají dlouho,“ poznamenal Oleh. V elektrárně, která patří společnosti DTEK, největšímu soukromému dodavateli elektrické energie na Ukrajině, po nedávném raketovém útoku v jedné části zůstal nepořádek tvořený rozbitým sklem, roztlučenými cihlami a zkroucenými kusy kovu. Tato uhelná elektrárna je jedním ze čtyř podniků patřících DTEK, které byly při útoku zasaženy. Místo, kde se elektrárna nachází, technické podrobnosti škod a plná jména zaměstnanců nelze z bezpečnostních důvodů zveřejnit. Během návštěvy elektrárny pracovníci státní služby pro mimořádné události v helmách a s jistícími úvazky šplhali po zkroucené střeše obří budovy, hodnotili rozsah škod a občas odhazovali kusy trosek.

22:06
2. 5. 2024

Vážení čtenáři, těšíme se na shledanou zase zítra, pro tuto noc se online zpravodajství k dění na Ukrajině odmlčí.

22:01
2. 5. 2024

„Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné,“ tweetuje prezident Petr Pavel. „Ale kampaň jeho oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je stejně nefér a stejně nebezpečná. Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší,“ komentoval falešné webové stránky, jimiž koalice SPOLU paroduje slogan ANO a překrucuje ho na „Rusko, pro tebe všecko“.

Zobrazit celý online
Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa