Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Matky wagnerovského oligarchy Prigožina se zastal unijní soud. Proč na ni zrušil sankce?

Autor: ČTK, swp - 
8. března 2023
14:39

Unijní soud dnes zrušil sankce, které blok kvůli ruské invazi na Ukrajinu loni uvalil na matku šéfa žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina Violettu. Soud o vůbec prvním rozhodnutí týkajícím se žaloby někoho z řady příbuzných ruských činitelů nebo oligarchů zařazených na sankční seznam informoval v tiskové zprávě. Pouhá rodinná vazba na člověka spoluodpovědného za ruskou agresi vůči sousední zemi podle soudců k omezení práv na území EU nestačí.

Evropská sedmadvacítka začala bezprecedentně rozšiřovat ruské sankční seznamy loni, po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Vedle stovek státních, regionálních či armádních činitelů či oligarchů napojených na Kreml se na listinách ocitli i někteří jejich příbuzní. Unie jim zmrazila majetek a zakázala cesty na své území.

Prigožinová na seznamu figurovala od loňského února, neboť je podle Rady EU majitelkou několika firem ze skupiny Concord group založené jejím synem. Proto se podle orgánu reprezentujícího unijní státy podílí na aktivitách souvisejících s omezováním územní celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny. Právníci Prigožinové však rozhodnutí zpochybnili a obrátili se na unijní justici.

Příbuzenství nestačí

Podle dnešního rozhodnutí Tribunálu soudního dvora, tedy druhé nejvyšší soudní instance EU, Rada EU dostatečně nedoložila, že Prigožinová firmy skutečně vlastní. Podle soudu bylo proto pojítko mezi Prigožinovou a jejím synem v době přijetí sankcí „založeno pouze na jejich rodinné vazbě, a proto není dostatečným důvodem pro její zařazení“ na sankční seznam.

Unijní orgány se proti rozhodnutí mohou odvolat k Soudnímu dvoru EU. Podle mluvčího Evropské komise, která sankční seznamy připravuje, unijní exekutiva v současnosti rozhodnutí tribunálu analyzuje.

Bojovníci Prigožinovy Wagnerovy skupiny se v posledních měsících soustředí na dobývání východoukrajinského města Bachmut, byť za cenu výrazných lidských ztrát. Prigožin ovšem do svých služeb naverboval i značný počet trestanců z ruských věznic. Příslušníci jeho žoldnéřské skupiny, kteří bývají obviňováni z válečných zločinů, ale nepůsobí jen na Ukrajině, skupina je zřejmě aktivní například také v některých afrických zemích.

Sám Prigožin je terčem unijních sankcí od roku 2020, a to v souvislosti s působením žoldnéřské skupiny v dalších zemích včetně Libye či Sýrie. Jeho dřívější žalobu proti zařazení na seznam unijní soud zamítl. Na listině figuruje také několik předních členů skupiny, ale i Prigožinova žena a syn.

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa