Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéf Wagnerovců provokuje: Ukrajinkám k MDŽ poslal šampaňské. Putin gratuloval ruským vojákyním

Aktualizováno -
8. března 2023
10:13
Autor: Darina Jíchová, swp, ČTK - 
7. března 2023
21:15

Ruský prezident Vladimir Putin dnes pogratuloval ženám a zejména ženám sloužícím v ozbrojených silách k Mezinárodnímu dni žen, který v Rusku stále patří k velkým svátkům. Jako bumerang se však Putinovi vrací jeho někdejší slova právě k ženám. To šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin, jehož jednotky obléhají Bachmut, si neodpustil posměšné gesto směrem k Ukrajincům, zvláště k jejich ženám. U příležitosti MDŽ jim se vzkazem v ruštině poslal šampaňské, uvedl list Daily Mail.

Ruští novináři působící v exilu, například v serveru Meduza, připomínají Putinova slova pronesená před rokem, kdy ženám sliboval, že nepošle do bojů na Ukrajině ani muže procházející povinnou vojenskou službou v armádě, ani nepovolá do boje vojáky ze zálohy.

Plané sliby Putina

Už v září ale ruský prezident vyhlásil „částečnou mobilizaci“, při které úřady povolaly do armády statisíce mužů. Část z nich podle otevřených zdrojů zakrátko přišla o život na frontě na Ukrajině, aniž by se dočkala důkladnějšího výcviku. Hovořilo se i o povolancích, kteří na Ukrajině padli.

„Zdůrazním, že bojových akcí se neúčastní a nebudou účastnit vojáci procházející základní vojenskou službou. Nebude se konat ani dodatečné povolávání záložníků. Stanovené úkoly řeší pouze profesionální vojáci. Jsem přesvědčen, že spolehlivě zajistí bezpečnost a mír pro lid Ruska,“ prohlásil Putin před rokem.

Gratulace vojákyním

Dnes kromě gratulace „matkám, babičkám, sestrám, ženám, dcerám a přítelkyním ve městech a vsích naší velké země“ prezident Putin zvlášť poblahopřál vojákyním, které „si zvolily nejvyšší poslání - obranu vlasti“, ať už v bojových jednotkách, anebo v roli vojenských lékařek a zdravotnic.

Zvlášť Putin také oslovil ženy, jejichž příbuzní válčí na Ukrajině. Prezident také hovořil o „vnímavosti ženského srdce“ v „těžkých chvílích, v dobách zkoušek“.

Prigožin provokuje

Šéf Wagnerovů Prigožin oproti tomu nasměroval své gesto při příležitosti MDŽ směrem k Ukrajinkám.

Na videu nechává šéf Wagnerovců naložit nákladní auto plné beden se šampaňským z obléhaného Bachmutu a posílá jej jako „dar“ Ukrajinkám. Jednu z krabic dokonce podepsal: „Pro ukrajinské ženy od soukromé vojenské skupiny Wagner“.

Prigožinova provokace: Šéf Wagnerovcům od obléhaného Bachmutu poslal Ukrajinkám šampaňské Prigožinova provokace: Šéf Wagnerovcům od obléhaného Bachmutu poslal Ukrajinkám šampaňské | reprofoto/twitter

Podepsán byl i nákladní vůz, ten nesl nápis: „Šťastný Mezinárodní den žen!“. Skutečná destinace auta s vinným nákladem je však neznámá. Záběry sdílel na Telegramu jako důkaz, že jeho muži jsou blízko dobytí města.

„Je to gesto dobré vůle, aby Ukrajinky na MDŽ nezůstaly bez dárku,“ stojí u sdíleného videa. Šumivé víno je symbolické, jde o produkt společnosti Artwinery nedaleko Bachmutu. „Nedávno ukrajinští vojáci tvrdili, že nás vyštípou z Bachmutu a že si na vítězství připijí bublinkami z místní továrny,“ pokračuje posměšně příspěvek Wagnerovců. „Ale něco se nepovedlo.“

Wagnerovci ovládli východ Bachmutu?

U Bachmutu zuří intenzivní boje, ukrajinští velitelé se zatím shodují, že v obraně města budou pokračovat. Wagnerovci tvrdí, že město mají v obklíčení a jsou „prakticky“ krok od jeho dobytí.

„Jednotky soukromé vojenské Wagnerovy skupiny převzaly kontrolu nad východní částí Bachmutu. Vše na východ od řeky Bachmutka je plně pod kontrolou Wagnerovců,“ uvedl Prigožin v hlasové nahrávce na síti Telegram. Jeho tvrzení nebylo podle agentury Reuters možné ověřit z nezávislých zdrojů.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa