Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. června 2023
12:35
Autor: Pavlína Horáková, Mii - 
26. června 2023
11:45

Šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v pátek oznámil, že se svými vojáky vyrážejí do Ruska a jejich cílem je Moskva. Dostali se na 200 kilometrů k metropoli. V sobotu večer, ale celou vzpouru údajně ukončil jediný hovor s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem. Prigožin přistoupil na dohodu, podle které nebudou jeho jednotky stíhány, on se přesune do Běloruska a žoldáci zpátky na své základny. Co a proč se v Rusku vlastně odehrálo? Kdo a jaké následky této jednodenní vzpoury ponese? Jak to ovlivní reputaci „všemohoucího“ Putina a jak válku na Ukrajině? Nejen o tom hovořil v dnešním Epicentru bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

„Vítězem není nikdo a poraženým jsou pouze ti mrtví,“ odpověděl Mikulecký na otázku, kdo je vítězem a kdo poraženým sobotní jednodenní vzpoury. „Máme zprávy o nižších jednotkách lidí, kteří zemřeli během střetů,“ upozornil expert s tím, že podle něj pokus o povstání nebyl ničím zásadním pro běh dějin Ruska.

Podle Mikuleckého nikdo neví, kde se Prigožin nyní nachází. „V tuto chvíli přežil, ale přišel o všechno, o co bojoval,“ podotkl Mikulecký. Wagnerova skupina nebyla jediným projektem tohoto bývalého kriminálníka, například provozoval také trollí farmy a vydělával velké peníze na kontraktech s ruskou vládou.

Nikdy ale podle experta nepatřil do úzkého kruhu ruského prezidenta. „Putin ho do jisté míry považoval za primitivního člověka,“ řekl Mikulecký, zároveň podle něj Putin věděl, že Prigožina není radno podceňovat. Šéf wagnerovců má podle Mikuleckého jednu schopnost, která v Rusku často chybí – dobré organizační schopnosti.

Čeho přesně chtěl ovšem Prigožin vzpourou docílit, lze jen spekulovat, míní expert. Ministr obrany Sergej Šojgu, se kterým měl šéf wagnerovců největší problém, si v Rusku drží silnou pozici a v minulosti už překonal velké krize. „Nemyslím si, že to byl promyšlený plán (…) Představa, že by v tuto chvíli někdo mohl v Rusku vystřídat Vladimira Putina, je jen zbožné přání,“ říká Mikulecký.

Prigožin by podle něj nikdy ruským prezidentem být nemohl, jednak kvůli jeho etnickému původu a jednak kvůli jeho kriminální minulosti. „My jsme ani neviděli žádnou velkou veřejnou podporu tažení na Moskvu,“ uvedl expert.

Konec vzpoury, ve kterém podle ruských médií sehrál roli běloruský prezident Alexandr Lukašenko, byla podle Mikuleckého „jednoznačná habaďůra“, jelikož Lukanšenko žádný reálný vliv nemá. Šlo tedy jen o tajnou dohodu Putina a Prigožina, aby si Putin mohl zachovat tvář. „To je smutný strýc, který vládne jen kvůli tomu, že mu Putin zachránil kůži,“ říká o Lukašenkovi Mikulecký.

žanyn ( 26. června 2023 21:45 )

Mno - někde projela zpráva, že mu ruské stíhačky střílely do vojáků. Pokud je to pravda, pak by se nebylo čemu divit. Ono ostatně celý zmatečný průběh oné války mi připomíná onen začátek velké vlastenecké. Prostě u rusů se jejich naturel od carskej dob nemění,sterjně jako ten americkej, angláckej či německej. A o českém ani nemluvě.

pindal ( 26. června 2023 17:17 )

Každý je najednou chytrý.Lukašenko vliv nemá , ty taky ne,tak proč tomu věřit?Zas nějaká habaďůra?

Milly Melon ( 26. června 2023 16:37 )

Tvl co to tady pisalek placa?!!
Prigozin není a ani nikdy nebyl majitelem pmc Wagner, tím je petice mnohem vyznamnejsich rusů a jedním z nich je právě putin. Prigozin byl pouze nasazen do jakehosi pomyslneho vedení coby vedouci, někdo kdo je vidět a umí žvanit a strhnout na sebe pozornost a nyní byl z té funkci pouze presunut na jiné detasovane pracoviste. Samozřejmě to bylo celé show na oko zejmena aby se refresovali vyznamne pozice ve vlade a Novi cerstvi vojevudci sli do bojů s energii a novými napady.
Pokud chcete o Rusku psát tak si nejdříve nastudujte jejich politiku a všechny mocne kteří s ní tam hybají a pak se sami chytnete za palici po všech takových bulshitt clancich co jsou pisalci I politici schopni zplodit, protože to je vážně ostuda!

Th0r_z_h0r ( 26. června 2023 15:56 )

Od tebe to sedi, jak si nevidis do huby 🤣👍 K smichu jsi ty, div se neprevratis vzteky a vis kulovy. Sam jsi fasoun jak vymalovanej, to je realita. Prani otcem myslenky 🤣👍

Th0r_z_h0r ( 26. června 2023 15:54 )

Za tyhle moudra neco platite nebo vam za to platej Pepkove vam? 🤣👍 Ja jen, ze si cuca neco buhvi odkud, tak at vam nekrade korunky 🤣👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa