Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Děduška v bunkru, naprostý de*il.“ Pustil se šéf Wagnerovců Prigožin ostře už i do Putina?

Autor: mav - 
10. května 2023
12:34

Šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se soustavně pouští do velení ruské armády včetně náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova i ministra obrany Sergeje Šojgua, nezdráhal se je nařknout z vlastizrady kvůli váznoucí „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině a slabé podpoře jeho privátní armády u Bachmutu. Třebaže se podobné diskreditace ruské armády mohou tvrdě trestat, v bezpečnostních kruzích není taková kritika vzácná – s jednou výjimkou. Na prezidenta Vladimira Putina se nenadává. Porušil teď Prigožin i toto tabu?

Oligarcha Prigožin je znám coby „Putinův šéfkuchař“ díky zakázkám své cateringové firmy. Během války na Ukrajině se začal otevřeně ukazovat coby zakladatel a šéf ČVK (soukromé vojenské společnosti) Wagner, která má v posledních měsících velkou úlohu v dobývání Bachmutu. Ustavičně si však stěžuje na nedostatečnou podporu oficiálních míst, mj. v dodávkách munice.

„Místo aby se těmto jednotkám dávala, leží někde ve skladech. Za jakým účelem, to nikdo neví," lamentuje oligarcha a nadává na byrokraty a velení, jako už to dělal tolikrát. A šťastný dědeček si myslí, že je to pro něj dobré,“ použil zvláštní označení.

„Vyjádřil se nejednoznačně, ale musí jít o Putina. Šojgua a Gerasimova zmiňuje jménem. O Putinovi spousta lidí mluví jako o ‚bunkrovém děduškovi‘,“ komentovala představitelka organizace Maidan United, jež na twitteru vystupuje pod přezdívkou Natalka.

Video kolující (nejen) po ruských sociálních sítích není datováno, ale Prigožin v něm zmiňuje Den vítězství, tedy jubileum konce druhé světové války v Evropě 9. 5. V uniformě se tam ukazuje u wagnerovského dělostřelectva, prý u Bachmutu.

„Jestli se ukáže, že má pravdu, Bůh žehnej všem,“ pokračuje Prigožin. „Ale co má země udělat pro naše děti, naše vnuky a budoucnost Ruska? A jak vyhrát válku, pokud se ukáže, že je dědeček naprostý mudak?“ Mudak znamená vykastrované prase, překládá se některým z vulgárních termínů pro mužský pohlavní úd i pro nekompetentní, zabedněnou osobu…

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa