Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ruská armáda se zoufale snaží lákat dobrovolníky: Nedělej v sámošce nebo taxikáře, buď chlap!

Video se připravuje ...
Autor: mav, swp - 
23. dubna 2023
05:00

Ruské okupační armádě na Ukrajině se nedostává bojovníků, ale podzimní mobilizace způsobila v Rusku takové pozdvižení, že se k dalšímu kolu Kreml nehodlá uchýlit. Snaží se tedy shánět dobrovolníky nejrůznějšími způsoby. Nové motivační video zvané „Jsi muž!“ v podstatě zesměšňuje občanská povolání. Mezi experty náborové video vyvolalo posměch. Ukrajinci zase video přetitulkovali.

„Je tohle ten typ obránce, kterým jsi chtěl být?“ ptá se klip znuděného mladíka, který se živí jako ostraha v supermarketu. „Je tohle tvá síla?“ má se zamyslet trenér v posilovně. „Je tohle ta cesta, kterou si chtěl vybrat?“ pochybuje se pak o taxikářské profesi.

„Jsi mužik, buď jím!“ láká spot, jenž ukazuje tytéž muže v efektních uniformách se symboly „Z“. A dodává, že žold pro smluvní vojáky začíná na 204 tisících rublů (53 tisíc Kč), což je hodně nad průměrnou mzdou v Rusku.

„Buď mužem! Spíš buď mrtvým mužem,“ komentoval na twitteru Charles Lister, specialista na protiterorismus. „Kreml vlastně říká: Tvůj život stojí za prd, jseš pos*anej lůzr a chlapem se staneš jedině tehdy, když se přidáš k armádě,“ dodal novinář Tim McMillan. „Nová ruská náborová videa jsou prostě nejlepší,“ směje se.

Z Ukrajiny přišla duchaplná reakce - stačilo přetextovat titulky, video má hned opačné, protiválečné vyznění: „Já prostě nechci zabíjet děti. Nechci řezat hlavy. Nechci být odpovědný za Putinovy válečné zločiny. Jsi člověk. Buď jím!“

V březnu uvedla britská vojenská rozvědka, že podle jejích informací Kreml míní sehnat až 400 tisíc dobrovolníků. A tak se verbíři snaží…

„Naše profese - chránit vlast,“ říkají plakáty, které ministerstvo vyvěšuje všude možně po Rusku - do obchodů či na zastávky MHD. „Čestná profese, slušný plat,“ dodávají s tím, že shání střelce, minéry, mediky, řidiče i velitele tanků. „Sloužit Rusku - skutečná práce,“ stojí zase na letácích, které rozdávají pohledné „děvušky“ po ulicích.

Video se připravuje ...
Další videa