Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nášivky s putinovským logem Z se volně prodávají na internetu. Policie: Dít by se to nemělo, záleží na situaci

Autor: Markéta Mikešová - 
19. března 2023
05:00

Z demonstrace proti bídě na Václavském náměstí minulý víkend vzniklo mnoho fotografií, které vyvolaly velkou diskuzi. Jednou z nich byla fotografie muže, který přišel vyjádřit svou nespokojenost v oblečení s nášivkami se symbolem Z a žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Tedy symboly, které se pojí s ruskou agresí na Ukrajině. Policie muže zadržela kvůli podezření ze schvalování genocidia. Jenže jak vůbec k podobným nášivkám přišel? Jak zjistily Blesk Zprávy, dají se bez problému volně koupit na českém internetu.

Oba symboly jsou už dnes synonymem pro ruská zvěrstva na Ukrajině. Písmenem Z označují Rusové svou vojenskou techniku, často ho mají i na svých uniformách. Wagnerova skupina, soukromá polovojenská organizace, již vede prominentní kremelská figura Jevgenij Prigožin, oficiální ruské armádě na Ukrajině pomáhá. Často dokonce vykonává tu nejšpinavější práci, která je za hranou i pro běžné ruské vojáky.

Kdo jak s písmenem Z – na černém podkladu – tak s logem Wagnerovců veřejně vystupuje, může v některých případech dávat najevo, že s počínáním Rusů na Ukrajině souhlasí. Schvalování války je ovšem trestné, na což už loni upozornilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ).

„Nejvyšší státní zastupitelství považuje za nezbytné informovat občany, že aktuální situace spojená s útokem Ruské federace na Ukrajinu může mít dopady i do oblasti jejich svobody projevu,“ uvedl ve zprávě nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Schvalováním války může vzniknout trestný čin schvalování trestného činu či trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku. Nejvyšší státní zastupitelství upozornilo, že to platí pro prostor internetu a sociálních sítí, ale i pro pořádání demonstrací.

Podle NSZ v těchto případech už padlo devět pravomocných rozsudků, v 58 případech byl někdo obviněn. Zatím jediná osoba musela jít do vězení, jak řekl Stříž pro středeční Právo, šlo o aktivistu Patrika Tušla.

Volně prodejné

Jenže ačkoliv může být nakládání s válečnými symboly problematické, nášivky s nimi lze volně koupit na českém internetu, zjistily Blesk Zprávy. Nášivky s logem Wagnerovců vyjdou na 250 korun, dokonce se s nimi obchoduje na bazarech, kde už je cena vyšší. K dispozici je i celý prapor za 599 korun - aktuálně vyprodaný.

Nášivka s logem Z je pak volně dostupným artiklem na zahraničích e-shopech, které posílají zboží ve velkém do Česka. To vyjde na lidových 12 korun, plus poštovné. Písmeno Z se zde prodává jako „tajemné ruské logo“. Jména obchodů záměrně nejmenujeme.

Policie: Záleží na zhodnocení konkrétních okolností

Podle policie nelze automaticky říct, že by takový prodej byl problematický. Dokonce ani pokud si člověk symboly vystaví na sociálních sítích - pokaždé se musí posuzovat konkrétní situace a kontext. 

„Vystavování zmíněných symbolů nelze automaticky považovat za trestné a vždy záleží na konkrétních okolnostech a situaci. Právě toto hodnocení situace je jednou z činností, kterou dělají policisté, když se těmito případy zabývají,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík.

Podle něj se stejný postup uplatňuje například u symbolů propagující nacistické Německo. „Ačkoliv spadají do kategorie zakázaných, tak ale nelze každé jejich vyobrazení považovat za podporu tohoto režimu,“ podotýká.

Právě proto obchody s nášivkami a prapory automaticky zákon neporušují, to ale neznamená, že by z nich policisté měli radost. „Existují situace, kdy jejich prodej lze považovat za legální a neodporující legislativě, nicméně v obecné rovině by se to dít nemělo. Každopádně tuto scénu kriminalisté pečlivě sledují a monitorují,“ říká Moravčík.

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

09:34
Dnes

Ukrajinské ambasády a konzuláty přestávají obsluhovat muže v branném věku - aby se odchodem do ciziny nevyhýbali mobilizaci. „S cílem zabránit vyhýbání se ze strany občanů Ukrajiny povinnosti vyřídit si otázku vojenské registrace prostřednictvím územních středisek personálního a sociálního zabezpečení a dostupnosti vojenských registračních dokladů nařizuji od 23. 04. 2024 dočasně pozastavit konzulární úkony na žádostech občanů Ukrajiny mužského pohlaví ve věku od 18 do 60 let,“ napsal úřadům náměstek ministra zahraničí Andrij Sybiha v dopise, který získala redakce Zerkalo nedeli.

8:58
Dnes

Toto jsou orientační odhady bojových ztrát Ruska k dnešnímu dni, uvedly Ozbrojené síly Ukrajiny.

8:38
Dnes

Rusko v noci na dnešek zasáhlo Oděsu drony, které poškodily obytné budovy a zranily devět lidí. Mezi nimi jsou i děti ve věku 12 a 9 let a také dva kojenci, uvedl dnes guvernér Oděské oblasti Oleh Kiper. Informoval o tom The Kyiv Independent.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa