Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hajlování i sprejování na budovy! Policie obvinila šest lidí z podpory válečné agrese na Ukrajině

Autor: VaB - 
16. března 2022
15:17

Za schvalování ruské agrese na Ukrajině hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. Nejde ale jen o slovní vyjádření „podpory“ Rusku, ale třeba i hajlování nebo sprejování proruských hesel na budově v Praze. Policie nyní obvinila šest lidí, desítky dalších případů prověřuje.

Jen pár dní po vpádu Ruska na Ukrajinu policie varovala všechny, kteří tento útok chtěli podporovat a ospravedlňovat, že si na ně posvítí. Stejně tak varovalo i státní zastupitelství. V těchto případech nejde přitom jen o slovní či písemnou podporu.

Podle serveru Seznam Zprávy je mezi případy časté i sprejování proruských hesel na budovy, šíření poplašných zpráv, vydírání, podvody nebo hanobení rasy. Pokud jde však o slovní podporu ruské invaze, policie zahájila trestní stíhání ve více jak 20 případech.

„Podobají se jen v tom, že schvalují ruskou agresi nebo glorifikují agresivní postup a vraždění lidí na území Ukrajiny. Anebo obecně glorifikují postup Ruska v této věci,“ říká mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Z šestice obviněných je například jeden muž z Plzně, který provolával násilné komentáře proti Ukrajině a hajloval. Dalším, kdo si vyslechl obvinění, je muž z Uherskohradišťska. Dopouštět se měl podobných věcí.

Jiný muž v centru Prahy nasprejoval pár dní po počátku války na historickou budou hesla na podporu ruských okupantů. „Jsou to hanlivé výrazy napsané v angličtině, víc to přibližovat nebudu,“ komentoval pro Seznam Zprávy mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Mezi dalšími, které policie obvinila, je i jeden z českých dezinformátorů. Dříve šířil lži o covidu a opatřeních s ním souvisejících, následně začal podporovat Rusko. Národní centrála proti organizovanému zločinu ho obvinila z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

Video  Blesk Podcast: 3 týdny války na Ukrajině. Odborník odhalil Putinovu poslední možnost  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa