Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Těhotná Olha s babičkou utekla z Ukrajiny: V Ústí porodila krásnou holčičku Viktorku

Autor: VaB - 
16. března 2022
09:42

V Česku přišlo na svět další miminko uprchlíků z Ukrajiny. Viktorka se narodila mamince Olze v Ústí nad Labem, její tatínek pracuje jako chirurg v Žytomyru. Od dárců v Ústí dostala spoustu vybavení pro malou dcerku. Na Ukrajině měla připravený už i dětský pokojíček, Rusové tam ale město vybombardovali.

Tehdy ještě těhotná Olha přijela s druhou skupinou volyňských Čechů z válkou zmítané Ukrajiny do České republiky. Přepravit je pomohl i Středočeský kraj. Maminka s babičkou našly dočasný domov v Ústí nad Labem.

Manžel Olhy a tatínek malé Viktorky je chirurgem, v současné době pomáhá v Žytomyru v nemocnici. Jedna z nich je navíc z části poničená bombardováním a ostřelováním. A i přes veškeré strasti kvůli válce se může rodina přeci jen z něčeho radovat.

Maminka Olha v ústecké nemocnici porodila zdravou holčičku Viktorku. A to přímo na její svátek, tedy 10. března. „A vůbec netušila, že Viktorka má u nás v den svého narození, tedy 10. 3., i svátek. Když jsem jí to o víkendu řekla, byla moc překvapena,“ popisuje hejtmanka Petra Pecková, která maminku s dcerou a její babičku v Ústí nad Labem navštívila.

Olha měla v Žytomyru připravené všechny věci pro nastávající dcerku, stejně tak i pokojíček. Teď ale o všechno přišla. „Teď má výbavičku, kterou dostala od úžasných dárců z Ústí, má i vybavení od paní Věry Doušové z Potravinové banky Praha,“ dodává Pecková. K tomu všemu mají i prozatímní hotelový pokoj. „Děkují neustále za vše. A zvou všechny k sobě, až skončí válka,“ popisuje hejtmanka.

Video  Kyjevská mise: Fiala, Morawiecki a Janša na tiskovce. Evropa vám stojí po boku, ujistil český premiér  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa