Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slavila narozeniny, pak začaly padat bomby: Saša dva dny krvácela v krytu, přišla o ruku

Autor: rix - 
16. března 2022
06:11

Blonďatá devítiletá dívenka Saša pouhý den před začátkem invaze oslavila narozeniny. Pak ale začaly padat bomby. Ruští agresoři ji při evakuaci zranili a lékaři museli nešťastné dívce amputovat ruku. Statečné děvče se ze strašného zranění naštěstí vzpamatuje. Novou protézu by jí mohla zajistit specializovaná firma. 

23. února se zdálo být vše v naprostém pořádku. Dívenka slavila narozeniny a i s dortem se usmívala na všechny okolo. Jen den poté ale Vladimir Putin zahájil brutální invazi na Ukrajinu, kterou nazval speciální vojenskou operací. Bomby na Ukrajince padaly ze všech směrů. Své si v Irpini prožila i Saša. 

Její rodina se pokusila z města evakuovat, ale podle plánu nešlo vůbec nic. Při evakuaci se dostali pod palbu a Sašu Rusové vážně poranili. „Nevím, proč mě Rusové střelili. Doufám, že to byla nehoda a že mi nechtěli ublížit,“ měla podle deníku Daily Mail uvést Saša. 

Dva dny pak strávila v krytu i s krvácejícími ranami a částečném bezvědomí. Když se dobrovolníkům podařilo přivézt Sašu do nemocnice, lékaři neměli jinou možnost, než jí amputovat ruku. Podle informací lékařů ji ohrožovala nebezpečná gangréna. Podle ošetřující lékařky bylo nejtěžší dívence po probuzení sdělit, že přišla o ruku. „Je ale silná, ani nepláče,“ uvedla sestřička. 

Ihned se začali ozývat lidé na sociálních sítích. „Kolik by Sašu stála protéza? Hned pošlu peníze,“ nabízel se jeden z komentujících. „Posílám lásku a objetí z Velké Británie. Je mi tak líto, že si to musela všechno prožít,“ posteskl si další. A co víc, o slovo se přihlásila i firma vyrábějí protézy. „Se Sašinými příbuznými jsme již v kontaktu, uděláme, co bude v našich silách,“ potvrdila společnost Open Bionics. 

Situace na Ukrajině je mezitím stále kritická a mění se každou hodinou. Ukrajinská města stále hlásí výbuchy a ostřelování. Ukrajinské armádě se však daří narušovat zásobování ruských operací a postup ruských jednotek nadále vázne téměř na všech frontách, uvedl v pondělí vysoce postavený činitel z Pentagonu. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď řekl, že brzy čeká ruský útok na letiště v Užhorodu u hranic se Slovenskem. V úterý ráno došlo ke čtyřem explozím v Kyjevě a Černobyl obnovil napájení poškozené Rusy.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Kompletní online

Video  Veterán: Rusové zvolili děsivou taktiku, civilisté jsou živé štíty. Ukrajinu chválí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa