Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fiala o cestě do ostřelovaného Kyjeva: Manželku jsem prosil, ať to mamince a dětem neříká

Aktualizováno -
16. března 2022
13:39
Autor: Mii, ČTK - 
16. března 2022
10:09

Premiér Petr Fiala (ODS) se zdárně vrátil do Česka po návštěvě ostřelovaného Kyjeva. Na tiskové konferenci uvedl, že jeho cesta za ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským měla velký symbolický dopad. A je rád, že vše viděl na vlastní oči. Poděkoval svým pracovníkům, kteří mu s plánováním výpravy - odborníky hodnocené jako nebezpečné - pomohli. A zmínil, že o plánech z rodiny řekl jen manželce, kterou prosil, ať to neříká ani dětem, ani jeho mamince.

„My to všichni vidíme, ale já jsem měl možnost to vidět na vlastní oči,“ vyjádřil Fiala obdiv k Ukrajincům, kteří statečně brání svoji vlast. Pak poděkoval všem, kteří ho na cestě doprovázeli. „Každý z nich musel prokázat osobní odvahu,“ uvedl Fiala.

„Musíme vědět, musíme si uvědomit, že bojují (Ukrajinci) i za nás. A my je musíme v tom boji podpořit. Proto jsme tam jeli osobně,“ vysvětlil premiér svou cestu s tím, že měla velký symbolický dopad. Do Kyjeva s ním jeli poradce předsedy vlády pro zahraniční a bezpečnostní otázky Tomáš Pojar, vládní mluvčí Václav Smolka a členové ochranného týmu.

Státníci podle něj diskutovali o čtyřech základních okruzích - humanitární pomoc, vojenská pomoc a možnosti dalších diplomatických kroků. „Ukrajina v těchto dnech potřebuje především dodávky zbraní,“ řekl Fiala. Jako příklad uvedl protitankové a protiletecké střely.

Na Kyjevu je podle něj vidět, že je to město ve válce. „To město je odpovídajícím způsobem vyprázdněno, projíždíte zátarasy,“ popisoval premiér. Bylo zřejmé, že podmínky nebyly normální. Zároveň neexistovala jistota, že Rusové nezaútočí.

„Nechci chodit do podrobností, protože cokoliv bych řekl, by mohlo být zneužito,“ podotkl Fiala, jenž nakonec ale odhalil, že s ostatními premiéry se setkal na polsko-ukrajinských hranicích. Následovala cesta vlakem, která byla velmi dlouhá, jak řekl sám předseda vlády. O celém plánu vědělo jen velmi málo lidí a akce se plánovala krátce - definitivní potvrzení přišlo až v pondělí.

Video  Fiala o své cestě na Ukrajinu: Manželku jsem prosil, ať to dětem neříká  - ČTK
Video se připravuje ...

Na otázku, zda mu cestu poradci z bezpečnostních důvodu nedoporučili, přímo neodpověděl. Avšak řekl, že se rozhodl sám. Plán se následně snažil utajit i před rodinou. „Řekl jsem to své manželce, ale požádal jsem ji, aby to dopředu neříkala ani mé mamince, ani mým dětem,“ prozradil Fiala. Strach podle svých slov neměl.

„Byl jsem překvapen statečností (…), byl jsem překvapen i jejich racionalitou a strategickým uvažováním,“ uvedl také na konto Ukrajinců a celého vedení země. Podle něj pro Zelenského a další musí být velmi komplikované ponechat si v současné situaci chladnou hlavu.

Náhlá a utajovaná cesta

Do Kyjeva se představitelé Česka, Polska a Slovinska vydali neočekávaně ve středu ráno vlakem z Polska, do ukrajinské metropole dorazili večer. Jednali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a předsedou vlády Denysem Šmyhalem. Šlo o první návštěvu vysokých představitelů západních zemí od začátku ruské invaze 24. února.

Fiala po jednání na tiskové konferenci Ukrajinu ujistil, že Evropa za ní stojí. Premiéři podle něj do Kyjeva přijeli, aby ukrajinskému lidu vyjádřili podporu. Zdůraznil, že Ukrajinci bojují nejen za své životy a za svou svobodu, ale i za životy a svobodu dalších Evropanů. Poukázal na množství uprchlíků, kteří přicházejí do České republiky. „Ukrajinské přátele jsem informoval o tom, že se o vaše ženy a o vaše děti postaráme, že najdou útočiště v naší zemi,“ uvedl. Připomněl českou humanitární i vojenskou pomoc Ukrajině a slíbil, že bude pokračovat. „Uděláme vše pro to, abyste ruského agresora porazili,“ řekl.

Cestu český premiér označil za obrovskou příležitost. „Není to jenom gesto, má to i velký symbolický význam,“ uvedl. Se získanými informacemi se chce následně podělit se spojenci z Evropské unie a NATO. Po příjezdu do Polska Fiala na twitteru uvedl, že z polského Řešova společně s Morawieckým a Janšou volali předsedovi Evropské rady Charlesovi Michelovi, aby ho o výsledcích mise informovali.

Video  Kyjevská mise: Fiala, Morawiecki a Janša na tiskovce. Evropa vám stojí po boku, ujistil český premiér.  - Reuters
Video se připravuje ...

Válka Rusko vs. Ukrajina
17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

16:58
Dnes

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v poslední době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. Ukrajina v poslední době hlásí nedostatek munice a panují obavy o její výdrž při očekávané ruské ofenzivě. 

Lukašenko dnes také uvedl, že existuje vysoké riziko vojenských incidentů podél hranic s Ukrajinou, a ujistil Polsko, že by nemělo ze strany jeho země očekávat agresivní akce. Bělorusko přesto přesunulo několik praporů připravených k boji od ruských hranic na západ země.

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

Video se připravuje ...
Další videa