Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jsme krůček od jaderné války? Šéf RAF varoval světové mocnosti!

Autor: rix, ČTK - 
16. března 2022
11:31

Letecký maršál Edward Stringer varoval, že zbývá jen pár krůčků k jaderné válce a vyzval mocnosti k velké obezřetnosti. K vyvolání jaderného konfliktu podle něho teď už stačí pouze jediná chybička. Rusové mají od nařízení Vladimira Putina stále jaderné zbraně ve vysokém stupni pohotovosti. 

Stringer se obává nejhoršího. „Už to není nemyslitelné,“ upozornil. Podle něj je teď na světových mocnostech, jak se k celé situaci postaví. „Je to teď na těch, kteří kalkulují všechny politické kroky,“ uvedl. Lidé podle něj musí pochopit, že jaderná hrozba je teď opravdu reálná. 

Vážený člen RAF upozornil, že ke zničující válce chybí už jen pár krůčků. „Pro každého rozumného člověka to musí být naprosto děsivá vyhlídka,“ řekl Brit. Odborníci však rychle poukazují na to, že riziko vzájemně zaručeného zničení je samo o sobě největším odstrašujícím prostředkem proti použití jaderných zbraní.

Varování přichází den poté, co Rusko zveřejnilo nové děsivé záběry své hypersonické jaderné střely Zircon s rychlostí 11 265 km/h. Jak uvedl deník The Sun, tato zbraň by mohla zasáhnout Londýn v řádu minut. Podle odborníků je nezastavitelná. 

Ruský vládce Vladimir Putin již dříve nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Podle Putina se tak dělo v reakci na agresivní prohlášení vedoucích představitelů členských zemí Severoatlantické aliance na adresu Ruska. Za nebezpečnou rétoriku a nezodpovědné chování označil Putinův krok šéf NATO Jens Stoltenberg. Ukrajina od Severoatlantické aliance zároveň dostane další podporu zejména v protivzdušné a protitankové obraně, řekl Stoltenberg.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

Video  Jaké jsou druhy atomových bomb a jak si před nimi zachránit život?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa