Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Experti o možných příčinách pádu Prigožinova letadla: Výbuch na palubě, nebo zásah rakety?

Aktualizováno -
24. srpna 2023
20:36
Autor: ČTK, DVL, swp - 
24. srpna 2023
09:37

Okolnosti pádu letadla, ve kterém údajně zemřel také šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, se stále vyšetřují. Na palubě zemřelo 10 lidí, ruská federální agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija následně potvrdila, že na palubě soukromého letounu byl kromě Prigožina i jeden z velitelů jeho žoldnéřů Dmitrij Utkin. Mezitím se k incidentu vyjádřili experti, podle nich došlo k výbuchu, píše zpravodajství CNN.

Letadlo Embraer Legacy 600 letělo z moskevského letiště Šeremeťjevo do Petrohradu. Na palubě byli tři členové posádky a sedm pasažérů. „Všichni zahynuli,“ uvedlo už dříve tiskové oddělení ruského ministerstva pro mimořádné záležitosti.

Podle serveru Nexta letadlo před pádem ztratilo 2,4 km výšky za 30 sekund. Předtím nic nenasvědčovalo tomu, že by s letadlem bylo něco v nepořádku.

Okolnosti pádu letadla, ve kterém včera údajně zahynul vůdce wagnerovců Jevgenij Prigožin, jsou nyní předmětem vyšetřování. Někteří experti se mezitím vyjádřili, že možnou příčinou havárie mohly být nastražené výbušniny, nebo se spekuluje o tom, že letadlo bylo sestřeleno.

„V rotaci rychle klesá a táhne se z něj spousta kouře. Takže tohle je letadlo, které hořelo. A vypadá to, že chyběly nějaké konstrukční díly, aerodynamické povrchy,“ řekl CNN zkušený vědecký a letecký reportér Miles O'Brien poté, co si prohlédl záběry pádu letadla.

„Letadlo jako je toto... prostě katastroficky nespadne z oblohy, aniž by se stalo něco velmi neobvyklého,“ dodal.

„Mohlo by to být způsobeno výbuchem buď uvnitř, nebo vně letadla,„ dodal O'Brien - jako když na palubě vybuchne výbušnina, nebo letadlo zasáhne raketa.

David Soucie, bývalý bezpečnostní inspektor amerického Federálního úřadu pro letectví, se domnívá totéž a doplnil, že pád letadla vypadal, jako by mu zbylo jen jedno křídlo.

Ruští vyšetřovatelé podle zdrojů nyní prověřují veškeré scénáře, včetně chyby pilota, technických problémů a vnějších vlivů, což je podle BBC standardní postup.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

USA: Byla to raketa vyslaná z Ruska

Spojené státy se domnívají, že soukromý letoun, který se ve středu zřítil v ruské Tverské oblasti a ve kterém byl zřejmě šéf Wagnerovy žoldnéřské skupiny Prigožin, sestřelila raketa země-vzduch odpálená z území Ruska. Agentuře Reuters to dnes řekli dva nejmenovaní američtí činitelé.

Zdůraznili, že jde o předběžnou informaci, která se dále prověřuje. Vzhledem k citlivosti věci mluvili s agenturou Reuters pod podmínkou zachování anonymity.

Nejmenovaný zdroj agentury AP řekl, že verze o výbuchu je v souladu s “dlouhodobými snahami ruského prezidenta Vladimira Putina umlčet své kritiky„. Žádné podrobnosti ohledně příčiny exploze, která byla podle něho pomstou za červnovou Prigožinovu ozbrojenou vzpouru, ale nezmínil.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa