Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přijde Prigožinovo další „zmrtvýchvstání“? O smrti v troskách letadla se mluvilo už před lety

Autor: vja - 
24. srpna 2023
13:15

Po zveřejnění informace, že šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin zahynul při leteckém neštěstí nedaleko Moskvy, vyšlo najevo, že obávaný válečník a podnikatel byl již v roce 2019 prohlášen za mrtvého při jiném leteckém neštěstí. Tehdy se však o tři dny později k překvapení všech znovu objevil na veřejnosti. O Prigožinovu „návratu z mrtvých“ informoval deník Daily Mail.

Prigožin byl ruskou federální agenturou pro leteckou dopravu Rosaviacija potvrzen jako jeden z deseti cestujících na palubě ve středu havarovaného letadla. Soukromý letoun ve vlastnictví šéfa skupiny Wagner se v plamenech odporoučel k zemi přesně dva měsíce poté, co Prigožin se svými žoldáky zahájil „kárnou výpravu“ proti ruskému vedení v Kremlu.

Těla obětí byla podle ruských úřadů převezena ke zkoumání a například Kyjev Independent už informuje o identifikaci. Dosud však nebylo potvrzeno, že Prigožin, který je Vladimiru Putinovi trnem v oku již od začátku války na Ukrajině, při havárii letadla zahynul. Podle zjištění deníku Daily Mail to není poprvé, co byl Prigožin prohlášen za mrtvého při leteckém neštěstí. Tato skutečnost vybízí k otázce, zda by vlastník žoldnéřské organizace mohl podruhé „vstát z mrtvých“.

V říjnu 2019 se v Demokratické republice Kongo zřítilo vojenské letadlo An-27 s osmi lidmi na palubě. I tehdy se uvádělo, že Prigožin byl na palubě a mezi oběťmi. O tři dny později se však ukázalo, že je naživu.

Keir Giles z think tanku Chatham House uvedl, že je známo, že si několik osob v minulosti změnilo jméno na Jevgenij Prigožin, což je součástí jeho snahy chránit se před případným atentátem. „Nebuďme překvapeni, pokud se brzy objeví v novém videu z Afriky,“ uvedl.

Ačkoli Prigožinova smrt nebyla oficiálně potvrzena, mnozí jeho příznivci potvrdili, že je skutečně mrtev. Následně svou ikonu oslavovali jako hrdinu a vlastence, který podle nich zemřel rukou „zrádců Ruska“.  Ať už za havárií stál kdokoli nebo cokoli, Prigožinova možná smrt případně zbavila Putina člověka, který představoval nejvážnější výzvu autoritě ruského vůdce od jeho nástupu k moci v roce 1999.

Dvaašedesátiletý Prigožin byl od doby, kdy vedl puč proti Putinovu režimu, stále opatrnější. Po svém neúspěchu byl varován, že je v ohrožení života. Bylo o něm známo, že na svou bezpečnost velmi dbá, a proslýchá se, že na palubě osudného letadla nebyl, přestože státní média tvrdila opak. Zdroje z jeho okolí uvedly, že letadlo sice patřilo jemu, Prigožin však obvykle létal jiným strojem.

Jiné letadlo, údajně rovněž ve vlastnictví Prigožina, bylo po havárii zachyceno, jak krouží nad Moskvou, což podpořilo spekulace, že šéf wagnerovců na palubě možná přece jen nebyl.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online
Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa