Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zelenskyj k smrti Prigožina: Nemáme s tím nic společného. A vtipkoval o slíbených letounech

Autor: ČTK - 
24. srpna 2023
15:27

Ukrajina nemá s předpokládanou smrtí šéfa ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina nic společného, i když by jí mohla v jistém smyslu prospět, uvedl dnes podle agentury Unian ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poradce ukrajinského ministra obrany Jurij Sak ve vysílání stanice BBC řekl, že bez Prigožina bude o jednoho teroristu na světě méně. Oficiálně smrt Prigožina při středečním pádu jeho letadla v ruské Tverské oblasti potvrzena nebyla, Prigožin byl ale na seznamu cestujících letu a podle médií je jeho úmrtí pravděpodobné.

Když jsme se obraceli na různé země světa ohledně letadel, tak jsme neměli na mysli tohle… I když to také v nějakém smyslu pomůže,“ zažertoval podle Unian Zelenskyj. Udělal přitom narážku na ukrajinské žádosti o poskytnutí armádních letounů.

„O jednoho teroristu méně, což znamená více nestability v Rusku,“ prohlásil poradce ukrajinského ministra obrany Sak. „A z našeho pohledu je to tak, že všechno, co Rusko oslabí, nás posílí,“ doplnil.

Naopak polský premiér Mateusz Morawiecki podle ruskojazyčného vydání webu BBC News vyjádřil na tiskové konferenci obavy, že bez Prigožina hrozba ze strany jeho Wagnerovy soukromé vojenské společnosti pro Polsko zesílí. Podle Morawieckého totiž hrozí, že wagnerovci nyní přejdou pod vedení ruského prezidenta Vladimira Putina.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková sdělila, že svět má své důvody k tomu, aby podezříval ze zapojení do středečního pádu Prigožinova letadla Kreml. „Už známe zákonitost putinovského Ruska: úmrtí, pochybné sebevraždy, pády z oken, všechno, co zůstává neobjasněno, podtrhuje diktátorský charakter vlády vybudované na násilí,“ uvedla podle BBC Baerbocková na společné tiskové konferenci se svým kyrgyzským protějškem.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

Zobrazit celý online
Video  Smůla Krejčíře a Kramného, žádosti zamítnuty! A Vágner bojuje za Zagorovou.  - Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa