Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Těla z Prigožinova letadla jsou natolik ohořelá, že je nelze identifikovat. A v Rusku vznikají pomníčky

Autor: ČTK - 
24. srpna 2023
14:18

Těla vyzdvižená z trosek letadla šéfa ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina jsou natolik ohořelá, že je zatím nebylo možné identifikovat. Napsal to s odvoláním na své zdroje ruský telegramový kanál Baza, který má blízko k ruským silovým strukturám. Podle něj tak bylo zapotřebí odeslat „biologický materiál“ do Moskvy, kde bude proveden rozbor DNA. Předtím média informovala, že těla zemřelých byla z místa letecké havárie převezena do střediska soudního lékařství v Tverské oblasti. Pád letadla, na jehož palubě byl podle dokumentů i Prigožin a další klíčoví lidé Wagnerovy žoldnéřské skupiny, ve středu večer nepřežil nikdo z deseti osob na palubě.

V různých ruských městech už začaly vznikat spontánní Prigožinovy pomníky a lidé k nim přinášejí květiny, přestože smrt zakladatele Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) společnosti ještě oficiálně potvrzena nebyla. Provizorní pomník vznikl například v Novosibirsku, uvedl portál Fontanka.ru. Prigožin byl podle federální agentury pro leteckou dopravu Rosaviacija stejně jako jeden z velitelů jeho žoldnéřů Dmitrij Utkin na seznamu cestujících zříceného letadla.

Příčina pádu stroje Embraer je nejasná. Služba Flightradar24, která monitoruje pohyby letadel, zjistila, že letadlo začalo padat ve středu v 18:19 moskevského času (17:19 SELČ). Představitel služby agentuře Reuters sdělil, že letadlo za 30 sekund pádu ztratilo výšku 2,4 kilometru. Ruská opoziční média si podle portálu Meduza povšimla, že před zřícením letadlo stoupalo, z čehož vyvozují, že pád byl nečekaný.

Místo nehody podle Meduzy stále ohledávají kriminalisté. Ruský vyšetřovací výbor, který v zemi plní funkci kriminální ústředny, listu Kommersant sdělil, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o teroristický útok. Telegramové kanály s odvoláním na nejmenované zdroje nicméně píší, že vyšetřovatelé zkoumají i verzi, že v podvozku letadla byla umístěna výbušnina, upozornila Meduza.

Vedení vyšetřování se podle ruskojazyčného vydání serveru BBC News ujal Ivan Sibul z vyšetřovacího výboru, který už v minulosti zkoumal velké letecké katastrofy. Zabýval se například havárií letadla v roce 2014 při startu na letišti Vnukovo, kdy zahynul šéf francouzské ropné společnosti Total Christoph de Margerie.

Mnozí západní představitelé a analytici spekulují, že středeční zřícení letadla nebyla jen nešťastná náhoda. Americký prezident Joe Biden například ve středu poznamenal, že „v Rusku se neděje mnoho věcí, za kterými by nestál (ruský prezident Vladimir) Putin“. Americký Institut pro studium války (ISW), který se podrobně věnuje válce na Ukrajině, uvedl, že Putin téměř jistě nařídil sestřelení letadla.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online
Video  Smůla Krejčíře a Kramného, žádosti zamítnuty! A Vágner bojuje za Zagorovou.  - Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa