Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putin před soudem v Haagu? Ukrajinci doufají, že se blíží čas, kdy se rozhodne o podobě procesu

Autor: DVL, swp - 
24. srpna 2023
05:00

Ukrajina očekává rozhodnutí o tom, jakým způsobem se povede soud v Haagu, který se bude zabývat ruskou agresí proti Ukrajině. Existuje více možností, nicméně Ukrajina a spojenci se zatím neshodují. Najdou kompromis? A kdo další kromě ruského prezidenta by měl stanout před soudem? O tom napsal deník Kyiv Post.

Kancelář prezidenta Ukrajiny očekává, že konečný formát tribunálu pro ruské politické vedení bude navržen v září na jednání koordinační skupiny v Haagu.

„Chceme konkrétní, definitivní rozhodnutí,“ řekl zástupce vedoucího kanceláře prezidenta Andrij Smyrnov na mezinárodní konferenci „Zvláštní tribunál pro zločin Agrese proti Ukrajině". 

V současnosti se podle něj zvažují tři různé modely mezinárodního tribunálu pro Rusko. Ukrajina trvá na modelu vytvoření tribunálu s pomocí rozhodnutí Valného shromáždění OSN, který by měl pravomoc a legitimitu. 

Ale mezinárodní partneři - Spojené státy, Velká Británie, Německo, Francie - jsou pro hybridní variantu - soud, který bude fungovat v rámci ukrajinského soudního systému.

Smyrnov uvedl, že Ukrajina je kategoricky proti takovému modelu. Za prvé, takový soud vyžaduje změny ústavy a to nelze provést během stanného práva. Za druhé, tento formát redukuje rozsáhlou válku Ruské federace proti Ukrajině na úroveň mezistátního konfliktu mezi dvěma zeměmi.

„A za třetí, nepotřebujeme rozhodnutí tribunálu jménem Ukrajiny, potřebujeme rozhodnutí jménem celého civilizovaného světa,“ řekl. „Mezinárodní partneři se obávají možného vytvoření precedentu, což by v budoucnu vedlo k revizím a auditům různých vojenských kampaní, kterých se účastnily partnerské země.“

Zdaleka nejen Putin

Přesto se zvažuje několik kompromisních variant tribunálu, které však v tuto chvíli nebyly oznámeny, protože jednání pokračují.

Jednou z variant je vytvoření tribunálu jako součásti soudního systému jiné evropské země, která má stabilní a rozvinutý právní systém.

Kancelář prezidenta doufá, že se formát tribunálu dohodne do konce roku.

Nositelka Nobelovy ceny za mír a veřejná aktivistka Oleksandra Matvijčuková, která se konference také zúčastnila, vyzvala svět, aby udělal vše pro to, aby „Putin a vyšší politické a vojenské velení Ruské federace nesli odpovědnost za své zločiny“ proti Ukrajině.

Nepodporuje hybridní variantu tribunálu. „Neexistuje žádná jiná právně spolehlivá možnost, kromě vytvoření zvláštního tribunálu mimo ukrajinský právní systém," řekl Matvijčuková. „A pokud je cesta k vytvoření takového tribunálu na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN zablokována, protože tam je Rusko, pak musíme pracovat na rozhodnutích vytvořit takový tribunál na základě rozhodnutí Valného shromáždění nebo Rady Evropy.“

Zvláštní mezinárodní tribunál by byl procesem za zločin agrese spáchaný Ruskem proti Ukrajině. Obviněni by byli nejvyšší představitelé ruského politického vedení – 20 nejvyšších představitelů Kremlu, včetně prezidenta Vladimira Putina a členů Rady bezpečnosti Ruské federace, kteří rozhodovali o válce proti Ukrajině, a byli by mezi nimi také velitelé ruských ozbrojených sil.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa