Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Experti: Smrt Prigožina? Putinova výstraha! A co bude dál s Ruskem?

Autor: R. Fridrich, D. Kraus - 
25. srpna 2023
05:00

Postavil se »carovi« Vladimiru Putinovi (70) a dva měsíce nato je (nejspíše) po smrti. Úmrtí šéfa žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina (†62) podle ruských médií potvrdily úřady. Měl být na palubě soukromého tryskáče, který ve středu havaroval v Tverské oblasti poblíž Moskvy. Čeká teď Rusko pomsta jeho věrných?

Podle ruské agentury TASS úřady potvrdily, že byl Prigožin na palubě havarovaného letounu. Obětí pádu soukromého tryskáče má být deset. Z toho sedm cestujících a tři členové posádky.

Kromě Prigožina měl v letadle cestovat i Dmitrij Utkin (†53), jeho pravá ruka. Těla všech zemřelých byla podle ruských médií převezena do střediska soudního lékařství v Tverské oblasti. Mezi členy posádky byla i 39letá letuška Kristina Raspopová, sestra zástupce prokurátora ve městě Jemanželinsk. Krátce před startem se měla svěřit svým příbuzným, že se stroj podrobil krátké a nepochopitelné opravě…

Letoun Embraer Legacy 600, jímž měl Prigožin letět, se může pochlubit spolehlivostí přes 99 procent. Jeho trosky byly rozesety v okolí dvou kilometrů. Na sociálních sítích se objevila videa, která mají zachycovat pád Prigožinova letounu. Na záběrech je vidět, jak se letoun nebo jeho části řítí kolmo k zemi dolů. Podle některých svědků byly slyšet dvě exploze.

Vyrojily se spekulace, že Prigožinův letoun mohla sestřelit ruská protivzdušná obrana nebo že na palubě mohla explodovat bomba, podle ruských sociálních sítí možná v krabici se šumivým vínem, jež měla být do letounu před odletem umístěna.

Putin včera podle ruské agentury Interfax vyjádřil soustrast pozůstalým. Označil Prigožina za talentovaného člověka s těžkým osudem. „Vždy je to tragédie. Údaje naznačují, že na palubě byli členové Wagnerovy skupiny, kteří významně přispěli v našem boji proti neonacistickému režimu na Ukrajině. Pamatujeme si to a nezapomeneme na to,“ řekl ruský prezident. Vyšetřování pádu letadla si podle něj vyžádá čas.

Na Prigožinovu smrt už reagoval i americký prezident Joe Biden (80): „V Rusku se neděje mnoho věcí, za kterými by nestál Putin.“

Na výročí rebelie

Letoun s Prigožinem a Utkinem se poroučel z nebe na den přesně, co se před dvěma měsíci wagnerovci pokusili o vzpouru. Třiadvacátého června začali žoldáci obsazovat vojenská stanoviště v ruském Rostovu na Donu a Voroněži. Prigožin to zdůvodnil mimo jiné tím, že je to boj proti ruskému ministerstvu obrany, jež podle něj wagnerovcům odpírá munici a vybavení potřebné pro boj na Ukrajině. Několik tisíc žoldnéřů se pak vydalo směrem k Moskvě. Putin povstalce označil za zrádce.

Následující den dal ovšem Prigožin příkaz svým jednotkám zastavit postup na hlavní město a vrátit se do Rostova. Dohodu s ním měl zprostředkovat běloruský prezident Alexandr Lukašenko (68), přičemž měla být wagnerovcům slíbena beztrestnost. Někteří z nich se pak přesunuli do Běloruska.

Kdo byl na palubě?

  • Jevgenij Prigožin: Majitel, hlavní finančník a vedoucí představitel wagnerovců.
  • Dmitrij Utkin: Zakladatel wagnerovců, bývalý důstojník speciálních sil a neonacista.
  • Valerij Čekalov: Blízký společník Prigožina a šéf logistiky pro wagnerovce. Vyjednával a zajišťoval zakázky v Rusku i v zahraničí.
  • Sergej Propustin: Wagnerovec, žoldák s bojovými zkušenostmi z druhé čečenské války.
  • Jevgenij Makarjan: Bývalý policejní důstojník, který se přidal k wagnerovcům. Podílel se na ruské intervenci v Sýrii.
  • Alexander Totmin: Wagnerovec, žoldák v Súdánu.
  • Nikolaj Matušev: Wagnerovec, žoldák v Sýrii.
  • Aleksej Levšin: Pilot.
  • Rustam Karimov: Kopilot.
  • Kristina Raspopová: Letuška.

Kyjev podíl odmítl

Na 24. srpna spadá ukrajinský Den nezávislosti. V roce 1991 tehdejší Nejvyšší sovět Ukrajiny přijal rezoluci o odpojení od Sovětského svazu. Vznikl tak suverénní ukrajinský stát. Den nabral na důležitosti po anexi Krymu v roce 2014 a loňské ruské invazi. Na některých sociálních sítích se měsíce dopředu šířila zpráva, že Kyjev připravuje na výročí něco velkého.

Mohlo jít právě o odstranění Prigožina? Podle analytika Michala Lebdušky šlo spíše o vnitroruskou věc. „Já si to nemyslím. Vyplývá to i z ruské komunikace. Nic nenaznačuje tomu, že by roli hráli Ukrajinci,“ řekl Blesku.

Prezident Volodymyr Zelenskyj (45) novinářům řekl, že Kyjev se na údajné smrti Prigožina nepodílel, a nadnesl, že viník je v této věci poměrně jasný.

Politolog Michael Romancov: Co bude s Ruskem dál?

Podle politologa Michaela Romancova smrt Putinova bývalého spojence nebude znamenat prakticky nic pro válku na Ukrajině a Kyjev a jen velmi málo pro Rusko. Záleží prý na tom, jestli měl Prigožin spojence mezi mocnými. „Pokud ano, situace může být napjatá. Pokud byl solitér, tak to nebude pro Putinův režim znamenat nic,“ řekl Blesku.

Podle ukrajinského Centra národního odporu se wagnerovci formují v Bělorusku do kolon a chystají se na odjezd zpátky do Ruska. „Pomstíme se,“ říkají stručně maskovaní vojáci na telegramu. Oficiální kanál Wagnerovy skupiny ale zatím na sociální síti vybízel k trpělivosti. Žoldnéři jsou nyní rozptýleni v Bělorusku, Rusku i Africe.

„Jsou informace, že začínají z Běloruska překračovat hranici směrem do Ruska. Ale nevíme, kolik jich je. Než se stáhli do Běloruska, tak museli odevzdat těžké zbraně. S jejich případným novým pochodem na Moskvu si ruské bezpečnostní síly budou schopny poradit,“ řekl k tomu Blesku. „A jak moc akceschopný je zbytek wagnerovců bez svých hlavních figur, je ve hvězdách,“ doplnil.

Rusista Karel Svoboda: Signál v až mafiánském stylu

Jak se bude vyvíjet situace v Rusku?

„Spojenci Prigožina jsou už dávno pryč. Například Sergej Surovikin byl nedávno odstraněn z pozice šéfa vzdušných a kosmických vojsk. Myslím si, že tohle je tedy spíše takové završení, zbavování se této paralelní struktury. Národní garda teď dostala těžké zbraně, čili je patrný určitý přesun od wagnerovců. Ti byli dříve užíváni na špinavou práci.“

Má v Prigožinově smrti prsty Putin?

„Je to verze, se kterou pracuji jako se základní, nabízí se jako nejpřirozenější. Ale nepouštím ze zřetele i jiné verze. Ta linka se však strašně nabízí - že všichni víme, že to byl Kreml. Ten samozřejmě bude říkat: Ne, to byly kriminální struktury, se kterými se Prigožin zapletl.“

Je to případné varování i pro ostatní?

„Stoprocentně. Bude to sloužit jako odstrašující příklad. Je to poměrně výrazný signál, dokonce až takového mafiánského stylu. Prigožin byl jeden z mála, kteří si pouštěli pusu na špacír. Kritizoval armádu, generální štáb a byly tam i náznaky, že kritizoval Putina, byť to odmítal. A i kdyby to náhodou byla nějaká nehoda, tak si vždycky lidé řeknou: Proč se něco takového stává zrovna Putinovým kritikům?“

Musí se informace ruských úřadů brát s rezervou?

„Tomu, že Prigožin a Utkin na palubě byli, se asi věřit dá. S rezervou se musí pak brát ruské závěry, nemusí odrážet reálné důkazy. Pravděpodobně označí za viníky kriminální struktury nebo třeba čečenské teroristy. Určitě neřeknou, že to nařídil Putin. A to, že by za tím byla ukrajinská rozvědka? To si dovolím říct, že nemá logiku. Jsem sám zvědavý na to, jakou verzi budou razit.“

A vyjádří se k tomu vůbec? Nenechají to odeznít?

„Samozřejmě se k tomu vyjádří. Jestliže si pěstujete vrcholně kvalitní vyšetřovací orgán, tak se k tomu nějak vyjádřit prostě musíte. Otázkou samozřejmě bude, jakou cestu zvolí. To ale bude podle mě spíše záležitostí komunikační strategie.“

Kdo byl „Putinův kuchař“

  • Narodil se 1. června 1961 v Leningradu.
  • Absolvent sportovního učiliště, věnoval se závodně běhu na lyžích. V roce 1981 byl odsouzen na 12 let za loupež, podvod a zapojení nezletilých do prostituce.
  • Po propuštění začal podnikat. V Petrohradě otevřel restauraci Nový ostrov, ve které se scházela místní smetánka.
  • Několikrát zde večeřel Putin se zahraničními státními návštěvami a Prigožin je osobně obsluhoval. Tady si vysloužil přezdívku „Putinův kuchař“.
  • Roku 2012 získaly Prigožinovy firmy zakázky na dodávku jídel pro ruskou armádu. Stal se oligarchou s odhadovaným majetkem v hodnotě jedné miliardy dolarů.
  • V roce 2014 spoluzaložil soukromou vojenskou Wagnerovu skupinu.

Wagnerovci jsou…

Soukromá vojenská společnost, kterou Prigožin vlastnil. Jeho žoldnéři kromě Ukrajiny působí i v občanské válce v Sýrii a konfliktech v Africe. Tam jsou podezřelí z válečných zločinů. V prosinci 2022 měla mít celá skupina údajně až 50 tisíc žoldnéřů.

Z toho jich 20 až 40 tisíc měli být trestanci z ruských věznic, jež sám Prigožin verboval do války na Ukrajině. Tam se účastnili především bojů o Bachmut. V tvrdých bojích měli utrpět velké ztráty v řádech tisíců vojáků.

Přestože jsou wagnerovci spojováni především se svým majitelem Prigožinem, za zakladatele soukromé vojenské společnosti je považován Dmitrij Utkin (†53). Dříve byl vojákem speciálních sil ruské zpravodajské služby GRU. V roce 2013 se zúčastnil občanské války v Sýrii, kde bojoval na straně syrského prezidenta Bašára Asada (57). Po návratu do Ruska založil žoldnéřskou skupinu.

Utkin byl podle několika zdrojů neonacista. Na svém těle měl dokonce vytetovány nacistické symboly SS a sympatizoval s hitlerovskou třetí říší. Jako přezdívku si zvolil jméno Wagner s odkazem na skladatele Richarda Wagnera. Ten byl oblíbeným hudebníkem právě Adolfa Hitlera.

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa