Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

První slova Putina po Prigožinově smrti: Byl talentovaný. Dělal ale chyby. Vyšetřování potrvá

Aktualizováno -
24. srpna 2023
18:52
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
24. srpna 2023
18:27

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyjádřil soustrast všem pozůstalým po pádu letadla s vůdcem soukromé žoldnéřské armády Jevgenijem Prigožinem. Putin podle státní agentury TASS uvedl, že Prigožin se ve středu, kdy se letadlo zřítilo v ruské Tverské oblasti, právě vrátil z Afriky. Označil jej za talentovaného podnikatele a uvedl, že vyšetřování pádu stroje si vyžádá čas.

Prigožinovo letadlo se zřítilo při letu z Moskvy do Petrohradu za dosud nevyjasněných okolností, spekuluje se i o sestřelení protiletadlovou raketou. Prigožin před dvěma měsíci vedl neúspěšnou vzpouru, při které jeho žoldnéři táhli na Moskvu. Putin jej tehdy označil za zrádce.

Putin vzdal ve své kondolenci hold muži, který byl kdysi známý jako jeho „kuchař“ kvůli lukrativním cateringovým zakázkám, kdy Prigožin dodával potraviny do Kremlu. „Prigožina znám dlouho, od začátku 90. let,“ řekl Putin ve svém televizním projevu.

Ve zjevné zmínce o Wagnerově přerušené červnové vzpouře Putin dodal: „Byl to člověk s komplikovaným osudem a v životě udělal vážné chyby, ale také se snažil dosáhnout potřebných výsledků – jak pro sebe, tak v době, kdy jsem ho požádal – pro společnou věc, jako v těchto posledních měsících.“

Ruský prezident ocenil přínos žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny „v boji s neonacistickým režimem na Ukrajině“. Prigožinovi žoldnéři podle dostupných informací utrpěli těžké ztráty při jarním dobývání východukrajinského Bachmutu. Putin odůvodňuje válku proti Ukrajině nutností „denacifikovat“ sousední zemi, ale v čele Ukrajiny je prezident židovského původu a krajní pravice podle výsledků voleb sehrávala v ukrajinské politice jen okrajovou roli.

„Byl to talentovaný člověk, talentovaný podnikatel, a to nejen u nás, ale měl výsledky i v Africe, kde se zabýval ropou, plynem, drahokamy a kovy“. Prigožin se podle Putina ve středu vrátil z Afriky a v Moskvě měl několik schůzek, než se vypravil na osudný let do Petrohradu.

O vyšetřování nehody dnes informoval Putina podle jeho slov šéf kriminální ústředny. Prezident přislíbil, že vyšetřování bude zevrubné a dotažené až do konce, vyžádá si však čas.

Spojené státy se domnívají, že soukromý letoun, ve kterém byl zřejmě Prigožin, sestřelila raketa země–vzduch odpálená z území Ruska. Agentuře Reuters to dnes řekli dva nejmenovaní američtí činitelé. „V Rusku se neděje mnoho věcí, za kterými by nestál Putin, ale nevím dost na to, abych znal odpověď,“ řekl ve středu americký prezident Joe Biden.

Video se připravuje ...
Další videa