Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Prigožin žije, tvrdí ruský analytik. Šéf wagnerovců prý chystá pomstu

Autor: Darina Jíchová - 
31. srpna 2023
05:00

V úterý byl v Petrohradě pohřben šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který společně s dalšími devíti osobami zemřel 23. srpna při pádu letadla. Prigožin a jeho brutální wagnerovci výrazně pomohli ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi v jeho agresi na Ukrajině. Dříve Putin a Prigožin bývali přátelé, v posledních měsících zvláště po neúspěšné červnové vzpouře mu byl ale šéf wagnerovců trnem v oku. A teď je Prigožin po smrti. To ale podle kremelského kritika a politického analytika Valerije Solovjeva nemusí být úplná pravda, uvedl list Daily Mail.

Hned po prvních zprávách o pádě Prigožinova letadla a jeho smrti se začaly objevovat spekulace o tom, že muž známý i jako Putinův kuchař je naživu. Přestože ruští vyšetřovatelé uvedli, že rozbor DNA potvrdil, že Prigožin je skutečně po smrti, hypotéza o tom, že žije, koluje po sociálních sítích. Podle jednoho z průzkumů veřejného mínění na platformě Telegram na 38 procent jeho ruských uživatelů věří, že Prigožin nezemřel.

V letadle byl dvojník

Tento názor zastává i analytik Solovjev, ten se dokonce domnívá, že Prigožin plánuje svou pomstu. Kremelský kritik dodal i vysvětlení, kdo že byl na palubě letadla – Prigožinův dvojník. Na jednu stranu se to může zdát jako „teorie přitažená za vlasy“, na druhou stranu však šéf wagnerovců už jednou takový úskočný manévr použil.

„Prigožin je nejen naživu, je na svobodě a je mu náležitě dobře,“ tvrdí Solovjev. A dodal, že zřícení Prigožinova letadla zinscenoval Putin a jeho bezpečností rada. Solovjev v minulosti vyučoval na moskevském prestižním Institutu mezinárodních vztahů (MGIMO), škole pro diplomaty a špiony. Vyšetřovatelé podle Solovjeva lžou o výsledcích rozboru DNA. „Zaprvé letadlo, ve kterém měl Prigožin být, bylo sestřeleno systémem ruské protivzdušné oblasti,“ uvedl Solovjev, čímž protiřečí americkému tvrzení, že šlo o výbuch na palubě.

„Na palubě nic neexplodovalo, sundali ho zvenčí,“ komentoval s tím, že není žádným překvapením, že šlo o útok podle scénáře Bezpečnostní rady Ruské federace, který posvětil „sám Putin“. „Jenže Prigožin osobně na palubě nebyl. Byl to jeho dvojník a Putin si je toho vědom. A jestli vy věříte oficiálnímu ruskému stanovisku… Co jen na to říct?“ nechal se slyšet analytik.

Prigožin půjde po lidech, co ho chtěli zničit

Solovjev dokonce dodal, že by i mohl prozradit zemi, kde měl Prigožin najít azyl. Odmítl, že by to byl nějaký africký stát, i když má Wagnerova skupina v Africe silné zastoupení. „Prigožin se veřejnosti ukáže do konce tohoto roku,“ předvídá analytik. „Prigožin se připravuje na pomstu. Uvidíte, že se do konce roku ukáže. A jak přežil? Když jeho nejbližší spolupracovníci zemřeli? Byla to jeho volba, poslat dvojníka. A teď chystá mstu za to, co mu Putin udělal, pomstí se všem, co ho chtěli zničit a zabili mu lidi, co mu byli nejbližší,“ na palubě letadla, co se zřítilo v Tverské oblasti, byl například velitel wagnerovců Dmitrij Utkin či letuška Kritina Raspopovová.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Solovjev upozornil, že Prigožin svou pomstu bude financovat z bitcoinového jmění. „Má asi 1,6 miliardy liber v bitcoinech. To je víc než dost na pomstu. Ambicí, energie i smělosti na ni má rovněž víc než dost,“ podotkl. Solovjev se často odkazuje na svoje zdroje přímo v Kremlu, pravidelně také vystupuje s tvrzeními, že Putin je velmi vážně nemocný a na veřejnosti spoléhá jedině na dvojníky.

Teorii o živém Prigožinovi zastává i politoložka Jekatěrina Šulmanová. „Měl k dispozici nespočet pasů z různých zemí světa. Pokud se chtěl někam ukrýt – na nějaký čas či navždy – shořelé letadlo je vynikající prostředek,“ komentovala. „Pohřbívat Prigožina – doslova či obrazně – je předčasné,“ ani domnělá Putinova kmotřenka, moderátorka Ksenija Sobčaková není přesvědčená, že Prigožin zemřel.

Video se připravuje ...
Další videa