Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proč Putin užívá dvojníky? Šéf ukrajinské rozvědky uvedl několik důvodů. Mezi nimi i nemoc a smrt

Autor: jch - 
9. září 2023
12:15

Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov uvedl, že může existovat mnoho důvodů, proč by Putin používal dvojníky. Šéf ukrajinské špionáže navíc naznačil, že Vladimir Putin je mrtvý a už rok místo něj Rusko používá dvojníky, uvedl list Daily Mail.

V rozhovoru pro Rádio Svoboda špionážní důstojník, který je známý svými kontroverzními výroky, řekl: „Putina, kterého všichni znali, viděli naposledy kolem 26. června 2022,“ řekl Budanov. „Buď není naživu, nebo je na tom zdravotně opravdu špatně, nebo se nechce objevit. Může být tolik různých důvodů.“

Sedmatřicetiletý Budanov odkázal na nedávné video, na němž byl Putin viděn, jak se dívá na své hodinky na levém zápěstí, aby si posléze uvědomil, že jsou na jeho druhé ruce. Později byl na schůzce viděn, jak si hodinky, o nichž se předpokládá, že jde o hodinky Raketa ruské výroby v hodnotě přes 350 tisíc korun, sundává a pohrává si s nimi.

Schůzka se konala den předtím, než se v Rusku zřítilo soukromé letadlo šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, dva měsíce po jeho neúspěšném pokusu o puč proti Putinovi. Ruské úřady mezitím oznámily, že Prigožin při havárii zahynul, a Putin důrazně odmítl obvinění, že by měl na smrti podíl. „Nechme to na každém, ať si to rozhodne sám, takže to každý ponechá své vlastní fantazii,“ řekl Budanov. Na přímou otázku, zda je Putin živý, nebo ne, Budanov klidně odpověděl: „Nevím, co vám mám odpovědět.“

V lednovém rozhovoru pro ABC News se Budanov vyjádřil ke zvěstem o Putinově špatném zdravotním stavu. „Je nemocný už dlouho. Jsem si jistý, že má rakovinu,“ řekl Budanov.  „Myslím, že velmi rychle zemře. Doufám, že velmi brzy.“ O dva týdny později ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rovněž vyjádřil pochybnosti o tom, zda je Putin stále naživu.

Válka Rusko vs. Ukrajina
9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Video se připravuje ...
Další videa