Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Putinův Darth Vader“ v čele ropného gigantu vydělává miliardy, vypátral tým Navalného

Autor: mav, lig - 
13. srpna 2023
05:00

Igor Sečin (62) je jedním z nejbližších a nejvlivnějších spojenců Vladimira Putina, ještě z 90. let, kdy působil na petrohradském magistrátu; vysloužil si přezdívku Darth Vader podle arcipadoucha z Hvězdných válek. V Kremlu byl na čele prezidentského kabinetu, jindy dělal vicepremiéra - a poslední roky má na starosti ropu. Šéfuje státnímu těžebnímu molochu Rosněfť. Investigativním novinářům z týmu vězněného Alexeje Navalného se podařilo po letech vypátrat, kolik za to oligarcha dostává peněz.

„Seznamte se se Sergejem Andrejevičem Terentěvem. Na této fotografii si špitá s Putinem. Tady se objímá s šéfem Gazpromu Alexejem Millerem. Zde líbá oligarchu Timčenka,“ komentuje moderátor Sergej Ježov snímky Sečina. „Drazí přátele, ne, toto je Sergej Andrejevič Terentěv. On šéfuje Rosněfti, alespoň podle oficiálních dokumentů.“

Rosněfť je hlavní ropnou společností v Rusku a Igor Sečin stojí v jejím čele už více než deset let. „Všechen jeho luxus, všechny jeho jachty, pětipatrové byty, obrovská sídla - to vše bylo pořízeno na účet Rosněfti. Na účet společnosti, polovinu jejíchž akcií vlastní stát. Tedy všech ruských občanů. Všichni jsme akcionáři Rosněfti,“ dodává Sergej Ježov z Navalného týmu.

A dožaduje se jménem občanů vědět, kolik manažer, vlastně najatý státem a všemi Rusy, bere peněz. „Čím více Sečin dostane, tím méně dividend z Rosněfti půjde do státního rozpočtu. Čím více Sečin dostane, tím méně peněz zbude na platy učitelů, na opravy silnic nebo na nákup léků pro nemocné. A při znalosti příjmů šéfa Rosněfti se každý může sám rozhodnout, zda odpovídají funkcím, které vykonává. Zda Sečin řídí naši společnost dostatečně úspěšně, zda si na sebe vydělá.“

Navalnyj se už dřív soudně dožadoval, aby vláda zveřejnila odměny šéfů státních firem, včetně Rosněfti. Soud požadavek nepřekvapivě zamítl. Naopak ještě Sečin žaloval ruskou redakci Forbesu, když napsala, že manažer pobírá desítky milionů dolarů. Úspěšně, magazín musel svůj text roku 2014 odvolat.

A tak na to investigativci museli pokoutně. Jenže Sečinovo jméno nefigurovalo ve dvou databázích vynesených z finančního úřadu s údaji za rok 2018 a 2020. Navalného slídilové však rébus rozkryli: V databázích je jistý Sergej Andrejevič Terentěv, narozený stejně jako Sečin 7. září 1960 a se stejným číslem pasu, který bral ohromné peníze právě od Rosněfti. Konkrétně 3.071.738.456 rublů a 32 kopějek. A k tomu dalších 244 milionů od Všeruské banky pro regionální rozvoj, jež je Rosněfti podřízená. Dohromady si za rok vydělal 3,317 miliardy rublů - podle pátečního kurzu 740 milionů Kč. Pro srovnání, tolik je rozpočet města Apatity v Murmanské oblasti, v němž žije bezmála 49 tisíc lidí.

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 14. srpna 2023 07:41 )

Blíží se podzimní vlna! Proto se očkujte! Nebo si přečtěte tento blog. (.blogosvet)

Jirik-ta ( 14. srpna 2023 07:34 )

Dobytí Evropy Amerikou Wolfgang Bittner

Jirik-ta ( 14. srpna 2023 07:26 )

já ne, to Martin Koller - Zlo k nám přišlo ze západu! (paralelne)

Jirik-ta ( 14. srpna 2023 07:22 )

Jirik-ta ( 14. srpna 2023 07:21 )

💖 taky

Zobrazit celou diskusi