Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kde je Prigožin? Na sítích koluje jeho foto z tábora wagnerovců. Žoldnéři by měli být v Bělorusku

Autor: amb, ČTK - 
14. července 2023
17:30

Na sociálních sítích se objevila „čerstvá“ fotografie Jevgenije Prigožina v trenkách. Má sedět ve stanu v táboře wagnerovců. Metadata však ukázala, že fotka vznikla už 12. června brzy ráno, tedy ještě před vzpourou žoldáků proti Vladimiru Putinovi.

Prigožin na snímku sedí jen v tričku a ve spodním prádle na posteli. Zdvihá pravici na znamení pozdravu. Přibližně o deset dní později započal vzpouru proti Kremlu. Nejdřív 23. června vyhrožoval ruskému armádnímu velení, druhý den obsadili Rostov na Donu. Puč trval jediný den.

Po pokusu o převrat měli wagnerovci zamířit do Běloruska. 27. června prý letadlo se skupinou přistálo v Minsku. Na bývalé vojenské základně u města Asipovičy ležícího asi 90 kilometrů od Minsku za tímto účelem podle běloruských činitelů vznikl i stanový tábor. Když se do něj ale minulý týden přijeli podívat zahraniční novináři, zel tábor prázdnotou. 

Podle dalších zpráv minimálně alespoň Prigožin zamířil do Petrohradu. Tam měl Prigožin dostat dva miliony korun zabavených při razii v jeho tamním sídle.

U zmíněného běloruského města Asipovičy se ale dnes koná armádní cvičení, do něhož se zapojili coby instruktoři bojovníci z ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti. Tvrdí to běloruské ministerstvo obrany, které to uvedlo na sociální síti Telegram.

Portál Ukrajinska pravda s odvoláním na mluvčího ukrajinské pohraniční stráže dnes zároveň napsal, že pohraničníci žádné známky přesunu wagnerovců do Běloruska nepozorovali. 

Mluvčí Andrij Demčenko sdělil, že z Běloruska se stáhli téměř všichni vojáci pravidelné ruské armády. „Ještě nedávno jsme evidovali okolo 2000 vojáků, nyní se ale odehrála další rotace a prakticky všichni ruští vojáci byli z běloruského území staženi,“ řekl. 

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa