Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Detaily hovoru mezi Lukašenkem a Prigožinem: Rozdrtí tě jako švába, Žéňo, varoval běloruský diktátor

Autor: Darina Jíchová - 
29. června 2023
05:00

Byl to právě běloruský diktátor Alexandr Lukašenko, kdo „oficiálně“ zastavil pochod wagnerovců na Moskvu, kdo naléhal na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby odložil likvidaci vzbouřenců a kdo nakonec domluvil zakladateli žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi. Toho následně „pozval“ do Běloruska. Lukašenko v posledních dnech odhalil, jak hovory s Prigožinem a Putinem probíhaly, uvedl list Daily Mail.

Lukašenkovo chvástání, jak v podstatě celou situaci v Rusku zachránil, na svém Twitteru sdílel i poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. Běloruský diktátor na záběrech mluví o tom, jak si volal s Putinem a naléhal na něj, ať s likvidací vzbouřených wagnerovců počká a ať vyjednává s Prigožinem. „Sašo, to nemá cenu, on s nikým mluvit nechce,“ měl reagovat Putin. Familiérní oslovení svědčí o tom, jak blízko k sobě dva státníci mají.

A za sobotu, kdy probíhala v Rusku vzpoura, si Lukašenko našel cestu i k Prigožinovi. „Žéňo, rozdrtí tě jako švába,“ měl varovat šéfa wagnerovců. Prigožin své úmysly oznámil v pátek, zdůvodnil to tím, že ruská armáda bombardovala pozice wagnerovců a začal se dovolávat odvety. V sobotu se svými muži překročil ruské hranice, obsadil Rostov na Donu, pak i Voroněž, podle všeho se dostal i do Krasnodaru, na okraj Volgogradu a do Lipecku. Právě v Lipecké oblasti se zarazil, v tu chvíli jeho „pochod spravedlnosti“ na Moskvu dělilo od metropole jen 200 kilometrů. Stačil ale jediný telefonát s Lukašenkem.

Přitom běloruský diktátor mnoho hodin sháněl kontakt na Prigožina, odhalil, že pak měl k dispozici tři komunikační kanály. Šéfa wagnerovců rovněž upozornil, že Kreml nikdy nepřistoupí na sesazení a nahrazení ministra obrany Sergeje Šojgua. Většina Prigožinovy kritiky přitom míří právě na Šojgua, potažmo na šéfa armády Valerije Gerasimova.

Lukašenko podotkl, že Putin byl v sobotu „rozzuřený do běla“ a nejdřív o žádném vyjednávání s wagnerovci nechtěl ani slyšet. Důvodem bylo prý to, že mu Prigožin nebral telefon. Běloruský diktátor nabádal Putina ke zdrženlivosti. Celá vzpoura skončila tím, že wagnerovci a Prigožin jsou v Bělorusku v exilu. „Na vlastní náklady,“ zdůraznil Lukašenko a v úterý potvrdil, že Prigožinovo letadlo i s oligarchou, který vydělal na cateringu, dorazilo do Minsku.

Prigožin byl z vyjednávání nadšen

Putin s Lukašenkem si během soboty volali hned několikrát, Prigožin byl podle běloruského vůdce odhodlaný svoje tažení dotáhnout až do konce. Tedy dorazit až do Moskvy a tam si vyřídit účty za křivdy, kterých se podle něj ruská armáda dopustila vůči wagnerovcům. Lukašenko se ho snažil přesvědčit, že v Moskvě ho nečeká vyjednávání, nýbrž masakr. „Tlačil jsem na něj, snažil jsem se mu otevřít oči. Nakonec jsem mu řekl: Podívej se, můžeš si dělat, co chceš. Neurážej se. Naše brigády jsou připravené na přepravu do Moskvy,“ prozradil Lukašenko a označil se za klíčového vyjednavače.

21:59
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Prigožin byl podle Lukašenka nadšen z toho, že může s někým vyjednávat. Je otázkou, proč se nechopil příležitosti jednat se samotným Putinem. Pokud jsou tedy pravdivé zprávy o tom, že se s ním ruský prezident pokoušel spojit. Telefonát byl podle Lukašenkových slov „velmi ohnivý“. První půl hodinka byla plná nadávek a Prigožinových požadavků, pak se zklidnil a teprve poté se začal vyjednávat, vylíčil Lukašenko. Byl to právě on, kdy přišel s tím, že pokud wagnerovci ukončí vzpouru, bude jim garantována imunita.

Tohle šéf Wagnerovy skupiny přijal, kývl na stažení a přesun do Běloruska za podmínek, že on a ani jeho muži nebudou stíháni. Následně prohlásil, že jeho žoldnéři jsou mu stoprocentně věrni, nicméně zhruba jedno až dvě procenta jeho bojovníků přijala nabídku Kremlu a přešli pod ministerstvo obrany. Lukašenko následně doplnil, že část wagnerovců je také v Luhanské oblasti.

Video  Wagnerovci během vzpoury sestřelili Iljušin Il-22: Byl plný ruských velitelů.  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa