Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

KLDR slavila výročí založení státu: Diktátora Kima na přehlídku doprovodila milovaná dcera

Autor: ČTK - 
9. září 2023
14:04

Severní Korea dnes uspořádala k výročí založení státu přehlídku polovojenských skupin. Severokorejský režim doplňuje svou už tak rozsáhlou armádu o různé polovojenské, záložní a bezpečnostní skupiny, jako jsou například Dělnicko-rolnické Rudé gardy (WPRG). Zdravici do Pchjongjangu zaslali čínský i ruský prezident, oba chtějí s KLDR prohloubit vztahy, poznamenala agentura Reuters.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sledoval přehlídku na ústředním náměstí Kim Ir-sena v metropoli. Při oslavách 75 let od založení státu Kima doprovodila jeho dcera Kim Ču-e, která se na veřejnosti po boku otce začala objevovat zhruba před rokem, uvedla stanice CNN.

Kim jednal s čínskou delegací včetně čínského vicepremiéra Liou Kuo-čunga, uvedla severokorejská státní tisková agentura KCNA. Přehlídky se zúčastnil i ruský armádní sbor písní a tanců Alexandrovci, poznamenala CNN.

Čínský prezident Si Ťin-pching poslal do KLDR dopis, ve kterém vyjádřil ochotu posílit strategickou komunikaci a spolupráci. Ruský prezident Vladimir Putin také zaslal Kimovi dopis, v němž uvedl, že obě země rozšíří bilaterální vztahy, aby zajistily bezpečnost a stabilitu na Korejském poloostrově a v severovýchodní Asii.

Očekává se, že Kim tento měsíc odcestuje do Ruska, aby se setkal s Putinem a jednal o dodávkách severokorejských zbraní, které by Moskva mohla využít při své invazi na Ukrajině.

Ludmila Micikova ( 10. září 2023 07:34 )

Korejský poloostrov je rozdělen dvěma státy. JK se jeví jako vyspělý průmyslový stát s vojenskou základnou USA. SK je stát budujíci socialismus se silnou armádou vlastníci JZ. Sousedi s Ruskem a CLR, mnohé informace o hladomorech, se jaksi překonaly.

Zobrazit celou diskusi