Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kam zmizel Putinův generál? Konašenkov podle Kyjeva šířil dezinformace

Autor: DVL - 
9. září 2023
20:20

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov nečekaně zmizel. Přestal přidávat příspěvky na své sociální sítě, píše server Newsweek. Co se s mluvčím stalo?

Igor Konašenkov, mluvčí ruského ministerstva obrany, přestal dělat své každodenní videoaktualizace, což vyvolává otázky o místě jeho pobytu.

Ministerstvo obrany obvykle denně pořádá brífinky pod vedením 57letého Konašenkova, který nastiňuje postup toho, co Rusko nazývá svou „speciální vojenskou operací“ na Ukrajině. Ruská média jej označila za „tvář speciální vojenské operace“.

Podle agentury Agentstvo, investigativní stránky spuštěné v roce 2021, bylo poslední video s mluvčím zveřejněno na kanálu Telegram ministerstva obrany 1. září. Od té doby byly zveřejňovány pouze aktualizace v textovém formátu o válce. Pro Konašenkovovu nepřítomnost nebyl uveden žádný důvod.

Konašenkov byl předtím čtyři po sobě jdoucí dny nepřítomen, a to je nejdelší doba, po kterou nezveřejnil informace o válce.

Šiřitel dezinformací

Podle místního zpravodajství 116.ru je Konašenkov od roku 2017 vedoucím odboru informací a masové komunikace ministerstva obrany a v červnu 2022 mu byla prezidentským dekretem udělena vojenská hodnost generálporučíka.

Na Konašenkova uvalily sankce Evropská unie a Ukrajina. Ukrajina uvedla, že je odpovědný „za manipulaci s informacemi a šíření dezinformací o ruských vojenských akcích na Ukrajině“.

„Prosazoval pozitivní postoj k ruské nevyprovokované vojenské agresi proti Ukrajině, anexi Krymu a akcím separatistů na Donbasu, vykresloval situaci na Ukrajině neobjektivně a šířil dezinformace o ukrajinských a západních aktivitách,“ stojí v prohlášení. „Je proto odpovědný za aktivní podporu nebo provádění akcí nebo politik, které narušují nebo ohrožují územní celistvost, suverenitu a nezávislost Ukrajiny.“

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Zobrazit celý online

Video  Velvyslanec Matula o misi v Kyjevě, nejtěžším rozhodnutí i strachu rodiny  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa