Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Válku na Ukrajině jako prezident vyřeším za 24 hodin, chvástá se Trump. Zmínil i Kapitol

Autor: ČTK - 
11. května 2023
06:27

Když budu prezident, vyřeším válku na Ukrajině za 24 hodin, prohlásil bývalý americký prezident Donald Trump během veřejné debaty pořádané stanicí CNN. Trump rovněž uvedl, že by velmi pravděpodobně udělil milost většině z těch, kdo v lednu roku 2021 násilím vpadli do budovy Kapitolu.

Kaitlyn Boissoneauová je mladou voličkou Republikánů, která bude ve volbách v roce 2024 volit prezidenta vůbec poprvé. Donalda Trumpa se během debaty zeptala, zda podporuje americkou vojenskou pomoc Ukrajině a jak by se vypořádal s hrozbou, kterou představuje ruský prezident Vladimir Putin. Trump na její dotaz odpověděl, že kdyby byl on prezidentem, k válce by nedošlo. „Pokud budu prezidentem, vyřeším tuto válku za jeden den, za 24 hodin,“ prohlásil Trump, který se již na podzim nechal slyšet, že se hodlá potřetí ucházet o Bílý dům.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Jak exprezident dodal, setkal by se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i s Vladimirem Putinem. „Oba mají slabé stránky a oba mají silné stránky a během 24 hodin by byla válka vyřešená. Bylo by po ní,“ řekl Trump.

Další z dotazů se týkal toho, zda by omilostnil útočníky na Kapitol. Bývalý prezident odpověděl, že by tak „s největší pravděpodobností“ učinil, kdyby se stal v roce 2024 znovu prezidentem.

Trump již v minulosti opakovaně vyjádřil soucit s lidmi, kteří byli uvězněni kvůli podílu na výtržnostech z 6. ledna 2021. Nepokoje v sídle Kongresu v lednu 2021 vypukly ve chvíli, kdy tam začínala společná schůze obou komor k výsledkům prezidentské volby. V té Trump nedokázal obhájit svůj mandát, porážku v souboji s demokratem Joem Bidenem ale neuznal a volby neustále označuje za zmanipulované. S projevem v tomto duchu vystoupil i těsně předtím, než tisíce jeho příznivců vtrhly do areálu Kapitolu. Události si nakonec vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa