Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lipavský v Izraeli: Domů přivezl 34 Čechů! A promluvil o záchraně dvou dětí z Pásma Gazy

Aktualizováno -
11. října 2023
12:00
Autor: ČTK, trm - 
10. října 2023
20:20

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v úterý jako první ministr zahraničí od začátku současné vlny teroru hnutí Hamás navštívil Izrael. Setkal se s prezidentem Jicchakem Herzogem i se svým protějškem Elim Kohenem. S ministrem z Izraele do Prahy odletělo vládním speciálem 34 Čechů, kteří v zemi uvázli kvůli teroristickým útokům palestinských radikálů. Na pomoc čekají ještě desítky Čechů, podle systému Drozd je jich v Izraeli 181. 

„Já jsem považoval za důležité osobně vyjádřit napadenému Izraeli podporu,“ vysvětlil Lipavský na brífinku ve středu ráno, proč se na cestu vydal. Podle něj byl útok Hamásu barbarský. Aspirace Palestinců na vlastní území jsou podle něj legitimní, ale „je potřeba jednoznačně říci, že Hamás tyto aspirace nenaplňuje“, zdůraznil Lipavský, podle kterého hnutí přináší jen teror.

„Rozumím tomu, že to Izrael nenechá bez odezvy,“ podotkl posléze ministr. A popsal, jak se setkal s vnučkou ženy unesené Hamásem. „Toto svědectví bylo opravdu silné,“ uvedl Lipavský.

Video  Lipavský po návratu z Izraele: Pryč chtějí desítky Čechů  - ČTK
Video se připravuje ...

V systému Drozd je podle něj aktuálně 181 osob z Česka, o jejich další pomoci se jedná. Minimálně desítky se snaží nějakým způsobem dostat do Česka. Pracovní skupina na ministerstvu zahraničí aktuálně řeší to, zda Česko vyšle další repatriační let do Izraele.

Jedním z vládních letounů je aktuálně ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) s podnikatelskou misí v Uzbekistánu. Na sociální síti X dnes uvedl, že je připraven kdykoli cestu ukončit, vrátit se předčasně do Prahy a dát letadlo k dispozici pro evakuaci občanů. Podle původních plánů se má vrátit v pátek.

Co se týče dvou českých dětí, které se nacházejí v Pásmu Gazy, tak těm podle Lipavského není momentálně jak pomoci, protože s Hamásem nelze vyjednávat. „Tohle je případ, který se táhne už nějakou dobu zpět (…) Český stát neměl žádné reálné možnosti, jak děti dostat zpět,“ sdělil ministr s tím, že možnosti nejsou ani nyní.

Cestující mluví o strachu

Letadlo s 34 Čechy dosedlo v pražských Kbelích ve středu v 1:30 ráno po zhruba čtyřech hodinách letu. 

Na některé z evakuovaných čekali na letišti rodinní příslušníci, jiní si hned po příletu sháněli taxi. Jeden z cestujících Adam Derner novinářům řekl, že na let z Izraele do Prahy čekal poměrně dlouho. Během čtyř dnů mu tři lety byly stornovány, do repatriačního letu se dostal podle svých slov spíše náhodou.

Z Izraele se po útoku chtěl vrátit okamžitě, zkoušel i jiné lety než do Česka, například do Atén, Paříže či Vídně. „Samozřejmě, to byl strach... Najednou zní sirény, když sirény skončí, začnou padat bomby, člověk slyší exploze a musí doufat, že se nic netrefí. Obranný systém Iron Dome funguje dobře, člověk v to má relativní důvěru, ale pár raket dopadlo i do Tel Avivu, do centra Izraele. Ta bezmoc je nepříjemná,“ doplnil.

Vládním speciálem se do Česka vrátil i Jan Štern, ředitel Českého centra v Tel Avivu. „Velmi záhy (po sobotním útoku) bylo jasné, že pro práci centra, kulturní akce a agendu, kterou tam naplňujeme, nějakou dobu nebude úplně prostor, takže jsme se dohodli, že bude lepší, když se vrátím zpátky,“ poznamenal.

Velvyslanectví v Tel Avivu je v kontaktu i s dalšími českými občany v Izraeli, zjišťuje zájem o případné další repatriace, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo zahraničí. Ústředí úřadu je také v kontaktu s členskými státy EU pro případné evakuační lety dalších zemí.

Lipavský do Izraele dorazil v úterý odpoledne z ministerského zasedání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Zálivu v Ománu. S Herzogem a Kohenem jednal o možné pomoci zahraničních partnerů i důsledcích teroristických útoků na chod země, uvedl úřad.

Šéf české diplomacie chtěl návštěvou potvrdit českou podporu Izraeli. „Západ je v této podpoře jednotný, ohavné teroristické činy, které připravily o život tisíce nevinných lidí, nemají v demokratické společnosti místo. Izrael je jedním z nás, útoky a únosy, které teroristé z Hamásu rozpoutali, jsou útokem na nás všechny,“ uvedl Lipavský.

Izraelský prezident  Jicchak Herzog na sociálních sítích návštěvu českého ministra ocenil. „Jelikož Izrael vede obtížnou válku proti krutému nepříteli, vaše dnešní návštěva Jeruzaléma – první návštěva ministra zahraničí od útoku Hamásu – je známkou hlubokého přátelství a solidarity mezi našimi národy,“ napsal izraelský prezident.

Podle videozáznamu, který izraelský novinář sdílel, se šéf české diplomacie setkal také s vnučkou 85leté ženy, kterou palestinské hnutí Hamás uneslo do Pásma Gazy.

Video sdílelo také izraelské velvyslanectví v Česku. „Český ministr zahraničí Jan Lipavský je v Izraeli. Jako vůbec první ministr zahraničí, který Izrael navštívil od teroristického útoku Hamásu,“ uvedla ambasáda.

Pochvala od Pavla i Fialy

Česká diplomacie a bezpečnostní služby opět prokázaly své kvality. K cestě ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) do Izraele to na sociální síti X uvedl prezident Petr Pavel. Šéfovi diplomacie a všem zúčastněným poděkoval za iniciativu a odvahu se postarat o české občany. Lipavskému poděkoval také premiér Petr Fiala (ODS).

„Děkuji panu ministrovi a všem zúčastněným za iniciativu i odvahu se v obtížné situaci postarat o české občany,“ uvedl mimo jiné Pavel. „Návštěva je důležitá proto, abychom dali našim izraelským přátelům v těžkých časech jasně najevo, že je podporujeme a stojíme při nich,“ poznamenal Fiala.

Další koaliční politici často poukazovali na vyjádření předsedy opozičního hnutí ANO a expremiéra Andreje Babiše ve Sněmovně, kde kritizoval právě to, že se vláda nepostarala o české občany a nezajistila jejich repatriaci.

„Jsem hrdý na to, že Česká republika je opět první mezi těmi, kteří podporují Izrael. Zatímco Andrej Babiš ve Sněmovně mlátil prázdnou slámu, naše vláda jedná,“ uvedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Poslanec Andrej Babiš nás tepal za to, že se nevěnujeme záchraně Čechů z Izraele. Co v tu chvíli dělal Jan Lipavský? Vracel se letadlem z Izraele, kterou navštívil jako první představitel zahraniční země, vládním speciálem s repatriovanými spoluobčany. Nekecáme, makáme,“ poznamenali Piráti.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Od sobotního zahájení útoku Hamásu na Izrael zahynulo přes 3300 lidí, vyplývá z údajů zveřejněných oběma stranami. Při palestinských útocích na izraelském území podle izraelské armády přišlo o život více než 1000 lidí, zatímco zdravotnické úřady v Hamásem ovládaném Pásmu Gazy hlásí 830 obětí izraelských protiúderů. Izraelské ozbrojené síly zároveň oznámily, že na izraelském území dosud nalezly na 1500 těl ozbrojenců Hamásu.

Video  Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 12. října 2023 20:04 )

Obtloustlý dvoupohlavní Lipavský je již od pohledu docela odporný.

DanY67 ( 12. října 2023 04:52 )

Hňupe

DanY67 ( 12. října 2023 04:52 )

Ty blbce to tahle neschopná vláda nedělá nic!nebýt Babiše tak se nerozhybou ty hádě .vsát té tvé Fialce zvoní umíráček dockas se.

paralenka ( 11. října 2023 20:55 )

Že by používal hlavu??? Tak to je fakt představa!

paralenka ( 11. října 2023 20:52 )

Jasně, stačí si přečíst pár vašich příspěvků a jsem sjetá ještě týden, navíc skora zadara! A tykejte své mámě, mě vynechte, primitive!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa