Novou podobu Sofijskému náměstí v Modřanech naplánovalo a s architekty vymyslelo tehdejší vedení radnice v čele se starostou Janem Adamcem (Piráti). Dostalo ji za 50 milionů na počátku roku 2021, kolaudace se přitom dosud řeší. Mělo být totiž bezbariérové, jenže ve výsledku se stalo přehlídkou překážek a zábran. Lidem na vozíku nebo jen s holí na něm podle Národní rady zdravotně postižených hrozilo vážné nebezpečí. Glejt nakonec získalo, úpravy však vyšly na další tři miliony z kasy městské části. Nyní v souvislosti s ním radnice řeší další problém.

Vycuclo rekordní množství vody. Za roční spotřebu 7184 kubíků zaplatila České poště, na jejíž vodoměr je náměstí napíchnuté, 780 000 korun. Takto vysoká částka za vodu v prostoru náměstí není podle mluvčí radnice Petry Svobodové obvyklá. „V roce 2021 byla fakturovaná částka 7004 Kč za 71,92 kubíků vody. V 2022 bylo fakturováno 15 680 Kč za 152 kubíků,“ řekla Blesku. Jak je možné, že spotřeba narostla skokově téměř 50násobně zjišťují. „Situaci šetříme, najali jsme externí specialisty, abychom příčinu odhalili. Dále budeme vše řešit podle výsledků. Je pravděpodobné, že budeme nárokovat vrácení peněz.“ sdělil starosta radnice Vojtěch Kos (ODS).

Fontána, nebo vodoměr?

Podle informací Blesku v úvahu přichází dva hlavní scénáře. Z vodního prvku, za který bývalé vedení radnice utratilo 1,8 milionu korun, se mohla voda ztrácet buď přímo, a to například v důsledku závady, silného větru nebo chybnému spádování náměstí v okolí. V úvahu připadá i možná závada vodoměru.

Víte že…

Pro představu, spotřeba náměstí by naplnila téměř tři plavecké bazény v Podolí. Velký venkovní pojme 2,5 tisíce kubíků vody.

Zákaz vozíčkářům

Náměstí není jediný průšvih Prahy 12. Už dva roky nemá kolaudaci za 11,5 milionu opravený park Povodňová. Radnice k vyřešení bariérovosti přistoupila jako tým vykuků, pro vozíčkáře vyvěsila cedulky: Zákaz vstupu.

Fotogalerie
31 fotografií