„Radnici Prahy 5 jsme převzali ve značně horším stavu, než jsme čekali,“ řekl Pašmik s tím, že úkolem nové starostky bude vyvést Prahu 5 z nevýhodných právních závazků a vyřešit kauzy z minulosti. Šimková byla dosud řadovou zastupitelkou, tím nyní zůstane i Pašmik.

Nová starostka uvedla, že si ponechá stejné gesce, jako měl Pašmik, tedy strategické řízení, udržitelný rozvoj, podporu podnikání, zahraniční vztahy, bezpečnost a energetiku. „Chtěla bych se zaměřit i na jiné věci, zejména na jednání s developery, na právní agendu a zefektivnění úřadu. Prioritou pro mě také zůstává bezpečnost,“ řekla dále.

Dodala, že chce ohledně bezpečnosti zintenzivnit komunikaci s magistrátem a dále se chce věnovat hledání úspor, získávání peněz na stavbu škol, reformě správy městského majetku, digitalizaci či smlouvám s developerskými firmami o příspěvcích městské části.

Šimková podle informací Prahy 5 Sobě absolvovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a je advokátkou, insolvenční správkyní a rozhodcem Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře ČR. Dosud v zastupitelstvu předsedala výboru majetku a stála v čele bezpečnostní komise rady.

Opozice je zklamaná

Podle opozičního zastupitele Lukáše Herolda (ODS) Pašmik dostatečně nevysvětlil, proč vlastně končí. „Jsem zklamán tím, že pan starosta přečetl de facto, jestli se nepletu, tiskovou zprávu Prahy Sobě. Já jsem čekal, že k tomu řekne něco osobního,“ řekl. Dodal, že podle něj je skutečný důvod změny Pašmikova neschopnost radnici vést. Rada městské části je podle něj neakceschopná a nedělá potřebná rozhodnutí například ohledně zhoršující se bezpečnosti kolem Anděla a na velké části Smíchova. „Kdyby šlo pouze o právní problémy, tak by šlo využít právní konzultace a služby právního oddělení,“ dodal Lubomír Brož (ANO).

Opoziční zastupitelé kritizovali také provedení výměny v pozici starosty, která podle nich byla formálně nesprávná tím, že nebyla rozdělená na dva body samostatně řešící odvolání Pašmika a volbu Šimkové. Volba podle nich také měla být tajná. Také podle nich není šťastné nahrazovat starostu řadovou neuvolněnou zastupitelkou, která dosud nemá zkušenosti s fungováním rady městské části. Opoziční zastupitelé se volby neúčastnili a před hlasováním opustili sál.

Fotogalerie
5 fotografií