Léto, kterému se nejen ve veřejné správě přezdívá „okurková sezóna“, se zase na rok přestěhovalo do teplých krajů a v Praze se naplno rozbíhají práce na již započatých projektech a plány na projekty příští. V pondělí 11. září na jednání Rady hl. m. Prahy padlo několik důležitých rozhodnutí z několika oblastí. Nejvíce změn zaznamená doprava.

Doprava

Vedení magistrátu se rozhodlo, že v budoucnu nechá kompletně zrekonstruovat Strahovský tunel. Megalomanský projekt vyjde na šest miliard korun. „Teď jsme 26 let od zahájení provozu a nějaké investice si tunel žádá. Jeho kondice je naprosto klíčová pro fungování automobilové dopravy ve městě,“ sděluje náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Opravy však začnou až po skončení prací na Barrandovském mostu. Ty by měly pokračovat ještě v následujících dvou letech. „Nejprve bude opraven Barrandovský most, potom teprve začneme něco dělat ve Strahovském tunelu,“ dodává Hřib. V tunelu dojde mimo jiné k modernizaci technologií, výměně vozovky ale i vylepšení bezpečnosti pro automobilovou dopravu a zdokonalení tunelu jako úkrytu v případě války. Opravy se uskuteční ve čtyřech etapách a potrvají zhruba deset let.

Dalším velkým projektem bude výstavba tramvajové trati z Dvorců přes Budějovickou do ulice U Plynárny v Michli, kde se napojí na již existující koleje. Přípravu projektu má na starost Dopravní podnik hl. m. Prahy, bude stát 50 milionů korun. Samotné náklady na výstavbu trati vyjdou na částku okolo 1,7 miliard korun. Hotovo by mohlo být už v roce 2031. Město také nechá udělat projekt trati z Podbaby přes Troju do Bohnic, jejíž součástí bude nový most a tunel. 

Bytová politika

Obytných jednotek je v Praze dlouhodobý nedostatek. Radní v pondělí schválili nová pravidla pro přidělování městských nájemních bytů. Nová pravidla magistrátu počítají s pěti kategoriemi lidí, kteří mají nárok žádat magistrát o nájemní byt. Kromě dosavadních seniorů, osob se zdravotním postižením, lidí v sociální tísni a zástupců pro město důležitých profesí nově přidávají mladé rodiny.

Podle dřívější analýzy vlastní Praha okolo 7 tisíc bytů, dalších cca 23 tisíc spravují samotné městské části, které si o pronájmech rozhodují samy. Z nového záměru neměli na jednání radost pirátští radní. 

Školství

Během jednání se dostalo také na téma nedostatečné množství škol. Vedení magistrátu se rozhodlo darovat devíti městským částem celkem 785 milionů korun na investice do mateřských a základních škol. „Jedná se celkem o 9 škol, které začneme stavět v letošním roce. Finance nejsou na celou výstavbu, ale aby městské části mohly výstavbu zahájit,“ informuje radní pro oblast školství Antonín Klecanda (STAN).  

„Výherci“ se stala Praha 8 a její „základka“ na Liškově náměstí, Praha 10 a základní škola V Olšinách, Praha 12 a mateřská škola Podsady, Praha 22 a školka Nad Volyňkou, Praha-Čakovice a „základka“ Edvarda Beneše. Příspěvek získají také Praha-Kolovraty, Praha-Lochkov, Praha-Lipence a Praha-Troja. Magistrát podle radního také jedná o příspěvku s dalšími městskými částmi. Než bude příspěvek „odklepnut“, chystají se o něm hlasovat také pražští zastupitelé.

Video
Video se připravuje ...

Tajemná místa: Strahovský tunel jak ho nikdy neuvidíte! Atomový kryt pro vyvolené! Jiří Vítek

Fotogalerie
19 fotografií