„Praha je komplikované prostředí. Má městské části, které plní část přenesené působnosti státní správy. Mají vlastní informační systém, vlastní politiku ve vztahu k občanům a vlastní procesy. My jako hlavní město musíme být garantem toho, že se občanům právo na digitální služby dostane,“ řekl úvodem tiskové konference novinářům radní Daniel Mazur.

Podle náměstka člena vlády pro digitalizaci Ondřeje Profanta (Piráti) je důležité, aby se nové postupy zavedly bez ohledu na ty dosavadní, které jsou spletité a zastaralé: „Problém by nastal, kdybychom se snažili digitalizovat labyrint procesů, který nám zde historicky vznikal. Na vládní úrovni budeme nápomocní i ve změně legislativy, potřebujeme ale slyšet od lidí z terénu co jim kde brání a nové procesy musí vzniknout takzvaně zespodu,“ řekl na tiskové konferenci. Přesto, že ze strany občana lze již některé žádosti podávat digitálně, na úřadech je k jejich vyřízení stále zapotřebí úředníků, kteří žádosti manuálně zpracují. Cílem je, aby na úřadech byly automatizované všechny procesy, u kterých to je možné, jako například ověřit trvalé bydliště.

Úkolem magistrátu bude sjednotit všechny postupy, které pro různé agendy zavedly městské části. "Radnice se kdysi dozvěděly, bylo jim nakázáno, co mají dělat, ale jak, na to už si musela přijít každá sama," řekl Mazur. Právě to podle něho vedlo k nynější roztříštěnosti. Řadu osobních údajů musí lidé často zadávat opakovaně, přestože stát již nyní tyto informace o lidech má, ale v systémech se nepropojí.

Praha má na čem stavět

Praha má podle Mazura na čem stavět. Díky portálu pražana se podařilo digitalizovat některé části samosprávných agend, jako jsou platby za psy nebo za odpad. Velmi užitečný je podle něj i digitalizovaný systém na připomínkování metropolitního plánu. „Tím jsme ukázali, že digitalizace je možná a děje se,“ podotknul Mazur.

Podle zákona o právu na digitální služby musí samosprávy své agendy směrem k občanovi digitalizovat k lednu roku 2025. Mazur i Profant uvedli, že věří, že se to do té doby podaří. V případě že ne, mají občané podle nového zákona možnost na příslušné instituce podat žalobu.