I přes poslední slunné teplé dny oficiální léto skončilo. Pomalu se do Česka blíží podzim a následně zima, se kterými jsou spojené největší trhy v Praze. Magistrát ale není spokojený s tím, jak doposud trhy vypadaly. V pondělí 4. září odsouhlasili radní, že městská společnost Prague City Tourism pro Prahu zpracuje koncepci trhů. Materiál zohlední potřeby města, aby trhy nevypadaly podle hesla „každý pes, jiná ves“. Ve své první fázi se zaměří na lokality v historickém centru metropole. Zhotovena by měla být v prvním čtvrtletí roku 2024.

„Koncepce pražských trhů městu dlouhodobě chybí. V první fázi se chceme zaměřit na trhy na Staroměstském náměstí, Václavském náměstí, náměstí Republiky a Ovocném trhu a navrhneme pro ně konkrétní řešení, a to na základě vypracovaných zásad a s přihlédnutím na daná specifika,“ říká pražský radní pro majetek, legislativu a transparentnost Adam Zábranský. Vznikne ale i obecný manuál, který bude sloužit pro ostatní lokality.

Ostudu v Praze nechceme!

Dokument by měl vymezit vhodná místa podle městské zástavby. Zaměří se také na design i vzhled trhů a skladbu sortimentu trhovců. Vycházet bude z podrobného popisu stávajícího, ale inspiraci načerpá také ve Vídni, Drážďanech, Krakově nebo Bratislavě. „V rámci rešerše se zaměříme na to, zda si Vídeň organizuje trhy sama nebo je má na starosti externí provozovatel, kdo je zodpovědný za dramaturgii kulturního programu a podobně,“ sděluje Blesku Klára Janderová, tisková mluvčí Prague City Tourism.

Na připravované koncepci bude městská firma spolupracovat s relevantními aktéry v rámci pracovní skupiny. Koncepce se zaměří také na možnosti kulturního a doprovodného programu a v neposlední řadě na varianty možného obchodního vztahu s provozovateli a procesem jejich výběru.

„Dnešní přístup města k pořádání trhů má několik slabých stránek. To, kde se trhy mohou konat, je stanoveno v tržním řádu. Někde město provozovatele vysoutěžilo, jinde uzavírá ad hoc nájemní smlouvy s žadateli, kteří o ně každý rok žádají, ale nehledí přitom na kvalitu. Někde probíhají trhy i bez opory v tržním řádu, protože provozovatelé se tváří, že jde o kulturní akci,“ hřímá Adam Zábranský. Cílem je vytvoření pravidel pro pořádání trhů tak, aby nebyly ostudou města.  

Video
Video se připravuje ...

Takto to vypadalo na Staroměstském náměstí během prvního adventního víkendu. (26. listopad 2022) Martina Pospíšilová

Fotogalerie
29 fotografií