O velké směně majetku v hodnotě asi 1,7 miliardy korun jednal magistrát se státem několik let, zastupitelé ji definitivně schválili letos v dubnu. Město od státu získá výměnou za většinu areálu Fakultní nemocnice Bulovka mimo jiné právě kasárny v Karlíně nebo budovu v Hybernské ulici.

Radní by podle Zábranského měli v nejbližší době pověřit svoji příspěvkovou organizaci Pražská developerská společnost (PDS), aby ve spolupráci s památkáři zpracovala záměr využití rozsáhlého areálu.

Video
Video se připravuje ...

Kasárna Karlín dnes Jan Dařílek

Kromě už dříve zmiňovaných využití, jako je studentské bydlení, město podle radního uvažuje i o zřízení základní či střední školy. „Snažíme se hledat prostor pro školy, kde to jde,“ řekl a dodal, že s ohledem na velikost kasáren magistrát plánuje skutečně multifunkční využití objektu. Příprava rekonstrukce podle něj nicméně zabere i z důvodu památkové ochrany roky.

Obavy tak podle něj nemusí mít kulturní a společenské centrum, které na dvoře a v menších budovách kasáren několik let funguje. „Nedává mi žádný smysl současné nájemníky vyhánět, když z toho udělali atraktivní místo a lokální centrum,“ řekl radní. Dodal, že město zvažuje také pořádání pravidelných prohlídek kasáren.

Historický objekt karlínských kasáren pochází z 19. století, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Budova je od roku 1958 památkově chráněná. Stát se v minulosti snažil areál opakovaně prodat, ale bez úspěchu.

Fotogalerie
7 fotografií