Žena procházela v pondělí 17. července odpoledne Hábovou ulicí, kde si před budovou České pošty všimla v zaparkovaném autě malého miminka. Vozidlo stálo v horku na přímém slunci a mělo jen lehce pootevřené okénko, miminko v sedačce sice spalo, ale bylo celé zpocené. Žena čekala zhruba deset minut, zda se k autu nevrátí řidič, nic se ale nedělo, a tak zavolala policii. 

Video
Video se připravuje ...

Jak rychle roste teplota v autě na přímém slunci? Videohub

Hlídka poté, co dorazila na místo, nalezla v zaparkovaném vozidle již plačící a zarudlé miminko. Z obavy o jeho zdraví jeden z policistů rozbil okénko u auta a dítě v autosedačce vyndal ven do stínu. Tam se o něj postarala oznamovatelka coby zdravotní sestřička,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský. K hlídce záhy přišel také muž, donesl studenou vodu, aby mohli miminko osvěžit, a policistům řekl, že auto tam parkuje už nejméně třicet minut! Netušil prý ale, že je v něm dítě. 

„Souběžně s příjezdem ZZS se na místo dostavila také řidička a zároveň matka dítěte. Té vůbec nepřišlo divné, že u jejího vozidla stojí policisté, ani to, že její miminko drží v náručí cizí žena,“ sdělil mluvčí. Když se jí hlídka zeptala, jestli auto řídila, a vysvětlila jí celou situaci, matka celou situaci bagatelizovala - prý si jen na pár minut odskočila na poštu.

„K záchranářům se chovala arogantně a tvrdila, že vyšetření jejího dítěte je zbytečné. Po chvilce poslechla a do sanity s pětiměsíčním miminem nastoupila. Během vyšetření přiznala, že si odskočila na půlhodinu, ale nechala pootevřené okénko a přes malou položila mokrou plenu. Záchranáři ženě doporučili převézt dceru na podrobnější vyšetření do nemocnice, s čímž matka nesouhlasila,“ dodal Rybanský s tím, že případ je prozatím prověřován pro podezření ze spáchání trestného činu opuštění dítěte nebo svěřené osoby.

Nenechávejte děti v autě!

Policisté při té příležitosti znovu varují, aby lidé nenechávali své děti v zaparkovaných autech, obzlášť teď v létě, kdy venkovní teploty často přesahují i 30 stupňů. „Stačí 15 minut a ve vozidle zaparkovaném na slunci výrazně vzroste teplota. Pootevřené okénko není řešení a život nezachrání. Parkujte ve stínu, je-li ta možnost,“ uvádějí.