Vše začalo v říjnu roku 2020. Skupina známých tehdy vymyslela způsob, jak rychle přijít k penězům – rozhodli se, že založí oficiální nadační fond pro nemocné a hendikepované děti a začnou obvolávat lidi napříč Českou republikou a žádat je o příspěvek. Nejprve jeli podle seznamu telefonních čísel, který jeden z podvodníků získal ve své bývalé práci. O peníze si říkali tím nejohavnějším způsobem – hráli na city. „Lidem vždy přeříkali věrohodnou historku, že zastupují nadaci a hledají dárce, kteří by přispěli například na vozík pro hendikepovanou malou holčičku, na rehabilitační pomůcky pro nemocného chlapečka, na vozidlo pro těžce nemocného a další podobné účely,“ popsala policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Video
Video se připravuje ...

40milionový podvod: Nadace vylákala peníze z 20 tisíc lidí Policie ČR

Součástí podvodu bylo také to, že lidem posílali domů na dobírku drobné dárky, o nichž tvrdili, že jsou z chráněné dílny. Za ně lidé platili předem dohodnutou částku, o níž si mysleli, že pomůže nemocným lidem. „Peníze, které lidé zaplatili při převzetí balíčku, se pohybovaly od několika stovek korun až k několika tisícům korun. Chráněná dílna byla však dalším pouhým výmyslem a předměty, které lidem podvodníci zasílali, nakupovali ve velkoskladech za naprosto směšné částky nebo je vyráběli sami. Jednalo se například o vařečku, svíčku nebo malého andílka,“ uvedla mluvčí.

Když zjistili, že jim všechno prochází a jak snadné je nachytat hodného a důvěřivého člověka, rozjeli svůj „byznys“ ve velkém. Pronajali si kanceláře, zřídili call centra a najali zaměstnance, kteří v obvolávání potenciálních dárců pokračovali. Ti často používali psychický nátlak a emocionální vydírání, jejich výdělek se totiž odvíjel od toho, kolik lidí dokázali k darování peněz nadaci přesvědčit.

Během dvou let se podvodníkům takto podařilo nachytat 20 tisíc lidí, kteří jim poslali neuvěřitelných takřka 40 milionů korun! Nadace několikrát změnila název – nejprve se jmenovala Nadační fond snů a nadějí, pak Nadační fond snů a nových nadějí a také Nadační fond Happy Days Kids. Podvodníci kromě jednoho transparentního účtu, který nadace mít ze zákona musí, ale také zřídili řadu netransparentních účtů, kde většina darovaných peněz zmizela.

Velké odhalení

Na vše se přišlo poté, co policii na pochybné finanční transakce upozornil policii finančně-analytický úřad. „Na základě prověření toho poznatku a zjištění dalších důkazů jsme zjistili, že se jedná o organizovanou skupinu pachatelů, kteří se dopouštějí trestného činu zvlášť závažného zločinu podvodu, kdy jim za spáchání tohoto trestného činu se škodou větší než deset milionů hrozí zhruba 5 až 10 let,“ popsal ve středu major Martin Štětka z majetkového oddělní Krajského ředitelství hlavního města Prahy.

„Zjistili jsme, že od října roku 2020 do května roku 2022 takto vybrali od 20 tisíc poškozených osob celkovou částku 39 765 000 Kč. Z této celkové částky nakonec ve skutečnosti na dobročinné účely odešlo necelých pět procent,“ uvedl. Když nadace přispěla na charitativní účely, chlubila se tím na svých webových stránkách i sociálních sítích, aby svou odpornou činnost co nejvíc zakryla a nevzbudila podezření.

Koncem letošního června, když už měli policisté dostatek důkazů, pak vyrazili do akce a zadrželi celkem devět lidí – šest mužů ve věku od 21 do 29 let a tří žen ve věku od 29 do 50 let, kteří jsou obvinění z podvodu. Jeden z nich skončil ve vazbě, dalších osm je stíhaných na svobodě.

„Proběhlo celkem 14 prohlídek, z toho bylo sedm prohlídek domovních, které byly provedeny u pachatelů v jejich bydlištích, a sedm prohlídek bylo nebytových – dělaly se prohlídky ve vozidlech pachatelů, v kancelářích a bezpečnostních schránkách. Podařilo se nám zajistit finanční hotovost nebo finanční prostředky ve výši téměř dva miliony korun, z čehož většina byla v hotovosti. Také se nám podařilo zajistit i dvě vícehodnotná vozidla značky BMW, přičemž jedno z nich pořídil jeden z obviněných v loňském roce za 2,6 milionu korun,“ řekl hlavní vyšetřovatel, kapitán Břetislav Čupr.

Jak se bránit?

Vzhledem k obrovskému rozsahu celého případu a velkému množství poškozených kriminalisté v současné chvíli stále na případu velmi intenzivně pracují, poškozené postupně kontaktují. Upozorňují, že o všech lidech, kteří si balíček od nadace vyzvedli, vědí a ozvou se jim sami, není tedy třeba, aby poškození volali na policii.

A jak se před podobnými, leckdy velmi sofistikovanými a těžko odhalitelnými podvody bránit? „Jednou z možností je peníze dát nějakému konkrétnímu člověku, protože je to velice těžké rozpoznat. Myslím, že by se tomu dalo zabránit nějakým kontrolním mechanismem ze strany státu,“ dodal Štětka.

Stali jste se obětí podvodníků z nadace? Ozvěte se nám na tip@blesk.cz!

Fotogalerie
16 fotografií